<p>Lærling Simon Østrem viste samferdselsministeren hvordan han skal kjøre gravemaskin. Foto: Olaf Nagelhus, Woldcam.</p>Entreprenør Bjørn Risa viste samferdselsministeren rundt på området. Sa girkassen røk på atv-en viste både statsråden og statssekretæren muskler på en litt annen måte enn politikere vanligvis gjør. Foto: Tor Bjarne Olsson

Solvik-Olsen åpnet Risas lærlingsenter

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen fikk prøve seg som lærling da Risa åpnet sitt nye senter for lærlinger.

Under kyndig veiledning av den 19-årige lærlingen Simon Østrem tok statsråden sine første tak med spakene på gravemaskinen. Det tok ikke mange minutter før Solvik-Olsen kjørte gravemaskin som om han hadde gjort lite annet tidligere i livet. Om det skyldes Simons pedagogiske evner, det flotte været eller den gode stemningen skal vi la ligge i denne omgang.

Senteret for lærlinger åpnet mandag, og ligger på Heskestad i Rogaland.

-Dette er en viktig personlig sak for meg, sier entreprenør Bjørn Risa i en pressemelding.

Bjørn Risa forteller at selskapet nå satser stort på lærlinger. Målet er å doble antallet – fra 25 til 50.

-Det planlegges mange store utbygginger i vår region i årene framover. Vi er en industriell aktør som planlegger for framtiden, og vi skal være en sterk norsk leverandør. Da kommer vi ikke utenom de unge, sier Bjørn Risa.

Risa ønsker å vise at anleggsbransjen er en attraktiv arbeidsplass også for de unge. Selskapet har i mange år prioritert lærlinger og utviklet selskapet til å være en populær plass for de unge både under læretiden og etter avlagt fagprøve.

Nå tar Risa noen viktige steg videre. På et stort område på Heskestad tilbys lærlingene muligheter for læring og trening i fag som veg- og anlegg, fjell og bergverk, maskinfører og administrasjon.

Risa strålte om kapp med solen da han ønsket samferdselsministeren og lokale politikerrepresentanter velkommen til åpningen. For Risa var dette likevel først og fremst en dag der lærlingene selv skulle stå i sentrum.

-Dette er en vanvittig stor dag. Her skal opp til 30 lærlinger bo og trene på fagene i opp til to måneder.

Han legger ikke skjul på at dagene skal bli lange og innholdsrike.

-Det er dårlig med mobil- og internettdekning her så det blir jobbing til åtte om kvelden, sa Risa med et smil.

Lærlingene skal ikke kjede seg, og etter avsluttet arbeidsdag blir det mulighet for å bruke selskaperts gravemaskinsimulator.

-Den som bruker simulatoren mest får en ukes opphold i Syden, lover entreprenøren.