Frivillige tråler festivalområdet etter ressurser – eller avfall, som vi er vant til å kalle det. Foto: Stian Raa. 

- Øyafestivalen er et reelt forbilde

”Vi gjenvinner alt vi finner”, står det på T-skjortene til frivillige fra Natur og Ungdom. – Vi har mye å lære av festivalen, mener Roar Smelhus i Hjellnes Consult. 

Søppelsortering og sykkelparkering, emballasjepant og energi fra fornybare kilder. Øyafestivalen er opptatt av å være med på det grønne skiftet, og inspirere deltakerne til å ta med seg de gode miljøvalgene hjem etterpå.

– Festivalen gjør alt riktig. Det er i liten målestokk, men vi kan fint skalere dette opp. Så festivalen er et reelt forbilde for vår bransje, mener Smelhus, til daglig markedsdirektør hos festivalrådgiverne i Hjellnes Consult.

Natur og Ungdom er en av samarbeidspartnerne på miljøsiden, og over 200 frivillige samler og sorterer søppel, og drifter panteordningen. Den omfatter drikkebeger, papphanker og popcornemballasje. Hvert år blir ca 200.000 ølglass (i plast) pantet.

– De av oss som har vært på musikkfestivaler lengre sør i Europa, har erfart at det ofte blir veldig mye plast på festivalområdene. Så gode ordninger for å håndtere denne formen for ressurser er glimrende, mener Maren Underhaug Pedersen, ivrig festivaldeltaker og rådgiver hos Hjellnes Consult.

I fjor ble 72 prosent av avfallet fra Øyafestivalen materialgjenvunnet. Festivalen ligger rett ved T-bane og buss på Tøyen, og i fjor valgte 98 prosent å reise kollektivt. Området kan også skilte med egen sykkelparkering og mulighet for gratis småreparasjoner.