Illustrasjonsfoto

EBA arrangerer lean-kurs i sju norske byer

Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) legger opp til at bygg- og anleggsaktørene skal møtes med praktiske kurs og god opplæring som hjelper dem til å fjerne flaskehalser som hindrer effektiv drift.

 – Gjennom å skape flyt og fortløpende ta lærdom av det som har skjedd kan bransjen levere raskere og med høyere kvalitet til sine kunder, sier Lene Jønsson, leder for Entreprenørskolen.

Etter fulle hus og strålende tilbakemeldinger på kursene i Bergen og Trondheim, trår EBA til og setter i høst opp lean-kurs i hele sju norske byer.

Lene Jønsson

– Vi vet at lean virker, og derfor er det viktig for oss å kunne gi et tilbud til alle som er nysgjerrige på å komme i gang med sine forbedringer. Vi har gjennomført Lean-kurs i flere år og har både fulle hus og veldig gode tilbakemeldinger. Det motiverer oss til å sette opp kursene i alle disse byene, sier hun.

Lean er en filosofi som har røtter til bilindustrien og har etter hvert blitt adoptert til alle typer virksomheter. Det finnes ingen kort definisjon av lean, men enkelt forklart handler det om to ting; «å skape flyt» og «å bli en lærende organisasjon». Flyt kan illustreres gjennom å tenke på alle aktørene i et byggeprosjekt som er avhengige av hverandre. En forsinkelse eller en feil ett sted forplanter seg gjennom verdikjeden og fører til venting, forsering e.l. andre steder. Og en mengde irritasjon. Resultatet er velkjent: forsinkelser, dagbøter, lekkasjer, ødelagte forventninger – og lav lønnsomhet i bransjen.

– Å bli en lærende organisasjon handler om å slutte med å bare være en utførende organisasjon. Forenklet kan det beskrives som forskjellen på å ha ti års erfaring og å ha ett års erfaring ti ganger, legger Jønsson til.

Jørn Tøien

Kursene kjøres med Lean Communications som leverandør. Faglig leder Jørn Tøien kan fortelle om fantastiske resultater fra utbyggingsprosjekter både hos rådgivende ingeniører og hos entreprenører. – Et av prosjektene vi har vært med å støtte leverte på 42 prosent kortere byggetid og inntil 50 prosent redusert timeforbruk innenfor enkelte fag sammenlignet med et tidligere byggetrinn. Dette viser en del av de potensialene som finnes og som bransjen – byggherrer, rådgivere, entreprenører eller leverandører – kan ta ut til glede for seg selv, sine ansatte og til og med til samfunnet, forteller han.

Les mer om kursene her og her