Skremmende utvikling for Vegvesenets ansatte

Det er ikke mange yrkesgrupper som har det som en del av arbeidsdagen å kunne oppleve truende og farlige situasjoner fra andre mennesker. At Vegvesenets folk nå oppfatter det slik er både skremmende og uakseptabelt.

Man skulle kanskje tro at det kun var ansatte i politiet som skulle risikere å kunne bli angrepet med stikkvåpen på jobb. Slik er det altså ikke. Vegvesenets kontrollører har over en periode følt seg stadig med utsatt på jobb ute på veiene – og nå er det kommet til det skritt at de føler de må bruke stikksikre vester som en del av arbeidsantrekket. Da har situasjonen selvsagt gått i en helt uakseptabel retning.

At kontrollørene som er ute på veiene for å hindre at uegnede kjøretøyer og sjåfører ferdes i trafikkbildet vårt, både har blitt angrepet og føler seg så utsatt, gjør at man må ta grep.

NRK forteller om flere kontrollører som har opplevd truende situasjoner og om at noen er blitt angrepet med kniv. Et stadig mer internasjonalt trafikkbilde, ikke minst blant yrkessjåførene, pekes på som en mulig forklaring på utviklingen.

Det er nå kommet HMS-krav om bruk av stikksikre vester i to av Vegvesenets fem regioner. Dette er helt sikkert både nødvending og fornuftig, men dette er selvsagt også en utvikling som er sterkt uønsket, og som man burde jobbe for å hindre. Dette er ingen enkel oppgave, og hadde man hatt løsninger på problemet, ville man selvsagt satt i verk andre tiltak. Men et annet og nytt trafikkbilde på norske veier er det ikke så enkelt styre effektene av. Vi håper likevel ikke at alle landets kontrollerer i tiden fremover må benytte stikksikre vester, eller for den saks skyld andre forsvars-hjelpemidler, som en del av uniformen.