Økende bruk av stikksikre vester i Vegvesenet

Flere truende episoder fra sinte bilister og yrkessjåfører fører til økende bruk av knivsikre vester blant kontrollørene i Statens vegvesen.

De siste tre årene er det i snitt innrapportert mellom 10 og 15 truende hendelser i året fra utekontrollører, opplyser Vegdirektoratet til NRK.

Direktoratet bekrefter at hverdagen til utekontrollørene oppleves som mer truende – og nå har det blitt et HMS-krav om å bruke sikkerhetsvestene for kontrollører i to av Vegvesenets fem regioner.

– Stikksikker vest høres dramatisk ut, og det er dramatisk, men for oss er sikkerhet det aller viktigste. Vi bruker heller stikkvest enn at noen faktisk får trøbbel og blir skadd, sier avdelingsdirektør i Statens vegvesen Midt-Norge, Frode Børstad.

Kulturforskjeller og økende utenlandsk transport er mulige forklaringer, sier Henning Harsem i Vegdirektoratets tilsyn og kontrollseksjon.

– Det er i større grad internasjonal transport på norske veier, og det medfører nok litt annen holdning til dette med trusler enn det vi er vant med nasjonalt. Sånn sett fremkommer det et sikkerhetsbehov, som oppfattes som økende av våre kontrollører.

Flere av hendelsene har dreid seg om vold og trusler med våpen, og episodene blir anmeldt til politiet.