Mannen fotografert onsdag ettermiddag. Foto: Ekseth / Gedde-Dahl / NTB scanpix

Mindre bevegelser i Mannen

Det siste døgnet har bevegelsene i fjellpartiet mannen i Møre og Romsdal blitt mindre. Klokka ni torsdag skal det gjøres en ny vurdering av om de evakuerte får flytte hjem.

 Fakta om fjellet Mannen

* Et 1.294 meter høyt fjell i Rauma kommune i Romsdal. Fjellet ligger 44 kilometer sørøst for Molde og 13 kilometer sør for Åndalsnes. Mannen er en del av det 3 kilometer lange Børa-Mannen-komplekset.

* Veslemannen utgjør en mindre del av det ustabile fjellpartiet. Dette partiet er mellom 1.100 og 1.200 meter høyt og har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter.

* Fjellet er svært rasfarlig og har blitt kontinuerlig overvåket av Åknes/Tafjord Beredskap IKS siden 2009.

* I oktober i 2014 ble flere hus og fritidsboliger under fjellet evakuert i en periode. Geologer fryktet da at det store raset skulle skje, men det ustabile fjellpartiet roet seg. Også i september 2015 var det evakuering.

* Tirsdag 9. august i år ble farenivået hevet til rødt, og beboere under fjellet ble på ny evakuert. (©NTB)

Siden onsdag har det vært jevn bevegelse, men ingen spesielle endringer, melder NRK.

Det er kommet 15 centimeter nysnø og er 1,5 minusgrader på fjellplatået. Sjefgeolog Lars Harald Blikra forteller at snøen hindrer at mye vann trekker ned i sprekkene.

Det var de voldsomme nedbørsmengdene som førte til at bevegelsene i den øvre delen av Veslemannen ble betydelig større enn normalt tirsdag ettermiddag. Fortsatt er farenivået rødt, men det vil bli gjort en ny vurdering klokka ni torsdag formiddag.