I første halvdel av 2016 rykket brannvesenet ut til 1.528 boligbranner. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Helse og trafikk vanligste oppdrag for brannvesenet

Helseoppdrag og trafikkulykker er hendelsene brann- og redningsvesenet håndterer oftest. Først på fra fjerdeplass finner en branner, og 700 av dem var tørrkokte kjeler.

Totalt var brann og brannforebygging bare 17 prosent av oppdragene brannvesenet hadde de første seks månedene i år, viser statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Mange falske alarmer

I første halvår i 2016 rykket brann- og redningsvesenet ut på rundt 40.000 oppdrag. Over halvparten av dem var unødige eller falske alarmer.

– Automatiske brannalarmer er det vi kjører desidert mest på, og det vil jo bare øke etter hvert som flere får slike alarmer, sier branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningsetat, til NTB.

– Vi tar hver og en av disse hendelsene seriøst, men vi kan kalle det ulv-ulv situasjoner, vi rykker ut som om det er brann eller røykutvikling, men så er det ikke det, fortsetter han.

Av de resterende oppdragene var nesten 7.000 helseoppdrag, trafikkulykker og andre oppdrag.

– Dette er ikke noe nytt, sånn har det alltid vært, brann er faktisk en mindre del av våre utrykninger, sier branningeniøren.

Nesten 5.000 oppdrag var branner, og nesten 2.000 var brannhindrende tiltak.

Tørrkok

Brannvesenet fikk flest meldinger om bygningsbrann mellom klokken 16 og 20 om kvelden, og av alle branner i boliger begynte sannsynligvis over halvparten på kjøkkenet.

– Det handler om hva som sto på komfyren, sier Dalen.

Over 700 ganger måtte brannvesenet rykke ut for å hindre at tørrkoking på kokeplate eller i komfyr førte til brann.

Bare i Oslo rykket brannvesenet ut til 222 tørrkok i første halvår, og Dalen sier at det er en hendelse som øker år for år. For bare fire år siden var det nesten 100 færre slike hendelser.

– Hver eneste dag er vi ute på oppdrag som skyldes matlaging, sier Dalen, som også kan fortelle at det verken er de unge eller de eldre som står for flest slike utrykninger, det er faktisk de mellom 30 og 49 år.