Martin Kolberg (Ap). Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Kolberg: – Fortsatt uavklarte spørsmål om i Statkraft-saken

Kontrollkomiteens leder Martin Kolberg (Ap) mener det fortsatt ikke er avklart om prosessen rundt utnevnelsen av Thorhild Widvey (H) til Statkrafts styreleder var reell.

Kolberg sitter igjen med flere spørsmål etter næringsminister Monica Mælands (H) redegjørelse og offentliggjøring av to SMS-er om saken fredag.

– Derfor blir det nødvendig å gå videre på saksbehandlingssporet. Har det vært en reell prosess slik vi kan forvente? sier han til NTB.

– Vi må få avklart at det har vært en reell saksbehandling og ikke uttrykk for en vennetjeneste, sier Ap-politikeren.

Mæland utnevnte i juni tidligere regjeringskollega og partifelle Thorhild Widvey til styreleder i Statkraft. Widvey tok over etter Olav Fjell.

Vennetjeneste?

Kolberg har bitt seg merke i en formulering i en SMS fra Widvey til Mæland i april, hvor det står «når jeg er innstilt». Av sammenhengen fremgår det at det dreier seg om det mye omtalte Statkraft-vervet.

– Hun sier hun vil vite hvor prosessen står for å få vite når utnevnelsen kommer, ikke om, sier Ap-politikeren.

– Det reiser jo nye spørsmål. Var dette forhåndsavtalt, og har det ikke vært en reell prosess? Har ikke andre kandidater vært vurdert? På hvilket grunnlag kunne Widvey stille spørsmål om når utnevnelsen kommer?

Mæland forklarte på sin pressekonferanse at man «alltid har flere kandidater» til slike jobber.

– Jeg går ikke inn på antall og hvilke konkrete intervjuer vi har gjort. Det er en intern prosess, sa hun.

– Får dårlig håndtert

Det har vært mye forvirring omkring SMS-kontakten mellom Mæland og Widvey. Statsråden erkjenner at håndteringen av tekstmeldingene har vært for dårlig fra departementets side.

– Vi oppga at de var journalført når de ikke er det, og ikke skulle vært det. Vi oppga også feil lovhjemmel. Det skulle ikke skjedd, og vi går gjennom det for å hindre at vi har en praksis som ikke er god nok, sier Mæland til NTB.

De to tekstmeldingene fra april som nå er offentliggjort, er ifølge næringsministeren de eneste som berører Statkraft-vervet.

Kolberg mener det er kritikkverdig at offentliggjøringen først skjer etter press fra offentligheten.

– Det er en ganske betydelig feilvurdering at hun ikke offentliggjør sms-korrespondansen før nå, sier han.

Ikke inhabil

Mæland har hele tiden ment at hun var habil i saken, noe en vurdering fra lovavdelingen i Justisdepartementet fredag bekreftet.

– Min relasjon til Thorhild Widvey er ikke en relasjon som bryter forvaltningslovens regler for habilitet, sier Mæland.

Kolberg anerkjenner statsråden for at hun nå står fram og sier hun var forberedt på at spørsmålet om habilitet ville komme opp, men han mener det var en feilvurdering å ikke be om en habilitetsvurdering alt før utnevnelsen av Widvey. (©NTB)