Næringsminister Monica Mæland kommenterte Statkraft-saken i Nærings- og fiskeridepartementet fredag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Monica Mæland var habil i Statkraft-saken

Næringsminister Monica Mæland (H) var ikke inhabil da hun utnevnte Thorhild Widvey til styreleder i Statkraft, konkluderer Justisdepartementets lovavdeling.

Mæland holdt pressekonferanse om saken fredag formiddag, der hun også uttalte at de omstridte SMS-ene mellom henne og Widvey blir offentliggjort.

Det har blitt stilt spørsmål om hennes habilitet etter at hun utnevnte partifelle Widvey til styreleder i Statkraft etter Olav Fjell. Fjell har selv uttalt at han ikke ønsket å gå av.

Jeg er glad for at lovavdelingens uavhengige gjennomgang har kommet fram til at jeg er habil. Min relasjon til Thorhild Widvey er ikke en relasjon som bryter forvaltningslovens regler for habilitet. Den er ikke engang i nærheten av å bryte dem, sier Mæland.

– Kunne vært bedre

De omstridte SMS-ene ble ifølge Mæland unntatt offentlighet etter feil hjemmel. SMS-ene ble omtalt som journalført og unntatt offentlighet etter paragraf 23 fjerde ledd.

De skulle imidlertid vært omtalt som intern kommunikasjon i departementet, arkivert og unntatt offentlighet etter paragraf 14.

– Jeg mener vi kunne håndtert SMS-ene bedre, men når det gjelder habilitetsvurderingen, mener jeg vi har opptrådt riktig. Jeg ser det er betydelig interesse knyttet til SMS-ene og finner det likevel riktig å gi innsyn, sa hun.

To av SMS-ene er det allerede gitt innsyn i. Den ene ble sendt fra Widvey, der hun ba Mæland om oppdatering angående styrevervsutnevnelsen den 21. april, og den andre er Mælands svar som ble sendt 26. april.

Vurderte flere kandidater

Mæland satt sammen med Widvey i regjeringen da Widvey var kulturminister fra 2013 til 2015.

Mæland sa på pressekonferansen at det er en viktig jobb som statsråd å velge nye styremedlemmer i selskaper med statlig eierskap.

– Dette er prosesser vi jobber grundig med, og som pågår over flere måneder. Vi vurderer alltid flere kandidater når styreledere eller styremedlemmer skal innstilles. Det er selskapenes behov og styrenes samlede kompetanse som er avgjørende for valget av styremedlemmer, sier hun.

NRK meldte i forrige uke at det ble sendt flere tekstmeldinger mellom Widvey og Mæland før utnevnelsen, og flere har tatt til orde for at disse meldingene bør offentliggjøres.

Martin Kolberg (Ap), leder i kontrollkomiteen på Stortinget, sa tidligere denne uka at saken vil bli tatt opp i komiteen dersom Mæland ikke redegjør for saken og offentliggjør SMS-ene.