Ny adapter for større klimaanlegg

En ny adapter fra Panasonic skal gjøre det lettere å betjene større klimaanlegg, og hjelper byggeiere å spare strøm.

Panasonic er nå klare med en ny kontrollenhet til varme- og kjølesystemer med sin nye adapter, CZ-CAPRA1. 

Denne skal gi de med stor eiendomsportefølje og flere air condition-systemer muligheten til å samle dem alle i ett sentralt kontrollsystem. 

- Det gjør det enklere å administrere systemene, samt muligheten for energibesparelser. Adapteret monteres på hver enkelt klimaenhet og kobler dermed enheter som ikke har P-Link-protokoller til den sentrale styreenheten i anlegget, heter det i en pressemelding.

- I et typisk kommersielt klimaanlegg er det ofte et VRF-system som er koblet til en rekke tak-monterte enheter inne i bygningen hvor alle enhetene drives og administreres fra ett sted. I større og mer komplekse prosjekter kan det derimot være enheter som er montert i bygninger som fysisk ikke ligger i nærheten av det sentrale systemet. Tidligere kunne slike uavhengige RAC-enheter ikke administreres gjennom den sentrale kontrollen fordi de ikke kunne kommunisere via P-link-protokollen. Det nye adaptert gjør det mulig å koble disse enhetene til det sentrale systemet, skriver de i meldingen.

Den nye adapteren gir samtidig flere ulike kontrollfunksjoner. Enhetene kan slås av og på, og temperatur og viftehastighet kan justeres. Via adapteren kan systemet også ’blokkere’ bruken av fjernbetjening midlertidig, for å unngå at personale eller andre justerer innstillingene og potensielt sløser strøm.