Den kraftige prisveksten fortsetter

Juli, som tradisjonelt er en rolig måned i boligmarkedet, sørget for at prisveksten når nye høyder. En bolig på Grünerløkka er nå 17 prosent dyrere enn for ett for siden.

Landet sett under ett økte prisene med 0,2 prosent, og korrigert for sesongjusteringer har de steget med 1 prosent siden forrige måned. Dette gjør at prisen er 8,8 høyere enn for ett år siden. Den virkelige vekstmotoren finner vi selvsagt i Oslo, hvor prisene, ikke overraskende, økte kraftig. Her økte prisene med 1,8 prosent i juli, som gjør at boligene nå er 15,2 prosent dyrere enn for ett år siden. Hovedstaden er dermed inne i en historisk sterk vekstperiode. Eiendom Norge startet målingene i 2003, og aldri har veksten vært kraftigere.

Årsaken til dette skyldes først og fremst det lave tilbudet av boliger i hovedstaden. Sterk befolkningsvekst i østlandsområdet har over tid ført til at boligbehovet har økt, og dette har økt langt raskere enn tilbudet av nye boliger. Dermed har gapet mellom tilbud og etterspørsel blitt altfor stort, og det er rekordfå boliger i de mest ettertraktede markedene ledige, og da øker prisene slik vi nå er vitne til.

Det er dessverre ikke noe som tyder på at prisene skal stabilisere seg med det første. Prisveksten vil bare fortsette, for det er ikke noe som tyder på at tilbudssiden skal øke kraftig den aller nærmeste tiden. På noe sikt kan vi håpe at det vil bygges flere boliger enn i dag, men det er foreløpig ikke tilrettelagt for nok og de riktige utbyggingsområdene – og da vil det ikke bli en utbygging som virkelig monner på noe tid. Det meste ligger dermed an til en fortsatt kraftig vekst i de nærmeste måneder og år - og man bør slett ikke bli overrasket om prisene stiger 30-40 prosent den neste treårsperioden.

Og om ikke en slik vekst skal fortsette over enda lengre tid, må det legges til rette for flere boliger, og ikke minst er det viktig at disse utbyggingene kommer på de riktige steder, da aller helst selvsagt i og i nærheten av kollektivknutepunktene. Dessuten må man bygge både høyere og tettere enn hva som har vært malen frem til nå. Det er nok også nødvending at man ser på hvilke boligtyper som bygges ut. Etterspørselen er desidert størst etter ett- og to-romsleiligheter. Leilighetsnormen tilser at det skal bygges ut en god del store familieleiligheter. Disse er det ikke like stor etterspørsel etter. Man må derfor åpne opp for å bygge mer av de mindre enhetene, samtidig som sikrer at det fortsatt også bygges variert, med innslag av noen større enheter.

Boligutviklerne har lenge etterspurt en mer målrettet innsats fra politikerne i Oslo for å få tilrettelagt flere tomter raskere. Man har fortsatt ikke levert her – men vi får håpe det snart skjer noe konkret innen dette arbeidet. En prisvekst som vi nå ser er ikke sunn på noe sikt, og fører til at mange ikke har mulighet til å bosette seg i hovedstaden. Slik er det allerede, men dette forsterkes nå kontinuerlig. Torsdag legger Boligprodusentene frem sine salgs- og igangssettingstall. Mange er nok spente på utviklingen her. Skal vi få en mer sunn utvikling, må disse tallene opp.

I landet forøvrig er bildet noe mer differensiert. Enkelte steder går prisene opp, andre steder ned. I Trondheim er veksten kraftig og det er positivt at markedet i Stavanger ser ut til å ha stabilisert seg.