Statsminister Erna Solberg, kronprins Haakon og Olje – og energiminister Tord Lien under ONS 2014 i Stavanger. I bakgrunnen Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø og ONS-sjef Leif Johan Sevland. Når de møtes på ONS 2016 blir det mindre galla enn sist. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Nedtonet oljemesse i Stavanger

Senket sigarføring og lavere champagnefaktor vil prege årets høydepunkt for norsk oljenæring, bransjemessa Offshore Northern Seas (ONS).

Siden oljeprisfallet begynte i 2014 har det vært mindre glamour over planleggingen av ONS enn tidligere. Det merkes blant annet i lokale cateringselskaper:

– Invitasjonene fra bedriftene har en annen ordlyd i år enn tidligere år. Det står ikke lenger «fri bar». Menyene er mer tilpasset tidene vi er inne i, sier Kyrre Sandven, regiondirektør for Fazer Food Services til Stavanger Aftenblad.

Han lover likevel at det blir god mat og drikke, til tross for at hvite duker, gallamiddager og flerfoldige servitører byttes ut med stående servering av tapas eller kaldretter.

Offshore Northern Seas (ONS) arrangeres over fire dager i slutten av august i Stavanger. Forrige gang, i 2014, rett etter at oljenedturen begynte, trakk messa nærmere 92.000 besøkende til det rekordstore messeområdet på rundt 24.000 kvadratmeter. Messeområdet i år er like stort, men det har ikke vært samme knivingen om plassene som tidligere.