- Vi har sagt tidligere at vi tror den økonomiske utviklingen kan snu mot slutten av året. De økonomiske tiltakene, som ble rettet særlig mot regioner som er rammet av nedgangen etter oljeprisfallet, ser nå ut til å virke, uten at det vises på denne rangeringen, sier Ingebjørg Harto.

- Kommune-NM viser behovet for skattereform

- Årets Kommune-NM er et synlig bevis på de omstillingsutfordringer mange vestlandskommuner har, sier NHO-direktør Ingebjørg Harto.

NHOs Kommune-NM rangerer norske kommuner og regioner etter 21 indikatorer som gjenspeiler vekstkraft og attraktivitet for næringslivet. Indikatorsettet er utviklet i samarbeid med Vista Analyse.

Ikke overraskende, etter den oljerelaterte nedturen på Sør-Vestlandet, går mange Rogalandkommuner tilbake. Særlig slår arbeidsmarkedsindikatoren kraftig ut, skriver NHO på sine nettsider.

- Vi har sagt tidligere at vi tror den økonomiske utviklingen kan snu mot slutten av året. De økonomiske tiltakene, som ble rettet særlig mot regioner som er rammet av nedgangen etter oljeprisfallet, ser nå ut til å virke, uten at det vises på denne rangeringen, sier Harto.

Samtidig er det lite som tyder på at petroleumsaktiviteten skal tilbake på samme nivå.

- Det betyr at det fortsatt er behov for en omstilling av det regionale næringslivet.

Også i Møre og Romsdal er det mange kommuner med sterk tilbakegang.

- Både en avvikling av formuesskatten og en reform av eiendomsskatten er viktig for at lokale eiere skal satse sterkere på næringsvirksomhet i disse kommunene. Det er viktigere enn noen gang å bevare privat, norsk eierskap, som erfaringsmessig er mer stedbundet, sier hun.