Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Store ødeleggelser etter industrieksplosjon på Lovund i Nordland

Flere ble evakuert, og bygninger ble ødelagt, da en ståltank med sildeavfall eksploderte på Naustholmen på Lovund i Lurøy.

Eksplosjonen førte til at en mindre lekkasje av ammoniakk på stedet. Rundt klokken 12.30 tirsdag kunne politiet informere om at situasjonen var under kontroll.

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) måtte droppe et besøk til en fiskeribedrift i nærheten på grunn av eksplosjonen.

Kontroll

– Lekkasjen er stengt, og patruljene på stedet sier at alt er under kontroll. Det er ikke fare for noen flere eksplosjoner i andre tanker, sier operasjonsleder Vegard Helgesen Riseth i Nordland politidistrikt til NTB.

Ifølge Riseth førte eksplosjonen til store materielle skader på industribygningene på området.

– Det er mer enn bare noen knuste ruter. Det har gått hardt ut over byggene i nærheten, og det dreier seg om skader for millioner, sier operasjonslederen.

Avlyste besøk

Fiskeriministeren Per Sandberg (Frp) måtte avlyse sitt planlagte besøk til en fiskeribedrift etter eksplosjonen. Han var tirsdag på besøk hos ulike bedrifter i kommunen, og kom til industriområdet like etter at eksplosjonen inntraff.

– De hadde stengt av området, og besøket vårt i det området måtte avlyses, sier kommunikasjonsrådgiver Halvard Wensel i departementet til NTB.

Lekkasje

Eksplosjonen oppsto i en 4.000 kubikk stor ståltank med sildeavfall eid av Aquarius AS. Brannvesenet opprettet en sikkerhetssone på 300 meter rundt området like øst for selve tettstedet Lovund etter hendelsen.

Det ble ikke meldt om personskader, og det er ingen eneboliger i området. Politiet fikk melding om eksplosjonen klokken 9.42 tirsdag, og alle nødetater var kort tid etter på stedet.

Årsaken til eksplosjonen er foreløpig ukjent. (©NTB)