Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Fengselsfugler raskere tilbake i arbeid

Forbrytere som dømmes til fengsel, er mindre kriminelle og kommer seg raskere inn i arbeidslivet enn forbrytere som ikke får fengselsstraff, ifølge en ny forskningsrapport.

Fem år etter domfellelse har de som dømmes til fengsel, i snitt 27 prosent lavere risiko for å ha blitt dømt for nye forbrytelser, enn dem som begår samme forbrytelse, men ikke må sone, skriver Klassekampen. For innsatte som ikke har vært i jobb de siste fem årene, er effekten enda større.

– Arbeid er nøkkelen. Det vi finner er at arbeidsmarkedsprogrammer i fengsel gir folk muligheter, mens de som ikke idømmes fengsel, antakelig havner tilbake i gamle mønstre siden de ikke får oppfølging, sier økonomiprofessor Katrine Løken ved Universitetet i Bergen. Sammen med tre andre forskere står hun bak artikkelen «Incarceration, Recidivism and Employment».

Johan Lote i stiftelsen Wayback, som jobber med å hjelpe fanger med livet etter soning, sier de stort sett mener at fengsel ikke hjelper. Han sier rapporten viser at det er utdanning, oppfølging og hjelp til jobb og nettverksbygging som fungerer.

– Vi registrerer at den legger vekt på at rehabilitering i form av å tilby arbeid og utdanning kan gi lavere tilbakefall, og det er i samsvar med våre erfaringer, sier fungerende avdelingsdirektør Kristin Tandberg i Kriminalomsorgsdirektoratet.