Norsk dugnadsånd skal ta knekken på brunsneglen, håper SV. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

SV vil innføre «Slug Hour»

SV vil at alle nordmenn skal plukke brunsnegler en time to ganger i året, såkalt Slug Hour. – Med den dugnadsånden nordmenn har, er jeg sikker på at dette er noe folk vil bidra til, sier partisekretær Kari Elisabeth Kaski.

 Fakta om brunskogsneglen

* Også kalt brunsnegl og mordersnegl. Vitenskapelig navn Arion vulgaris.

* Første gang registrert i Norge i 1988, trolig med import av frukt og grønt.

* Opprinnelig fra Sør-Frankrike, men spredte seg eksplosivt på 2000-tallet. Tidligere forvekslet med Arion lusitanicus, iberiaskogsnegl eller iberiasnegl, som lever på Den iberiske halvøy – Spania og Portugal.

* Brunsneglen har tilnavnet mordersnegl fordi den synes å like åtsler vel så godt som planter.

* Kan pare seg med den nordiske brun- og svartskogsneglen.

* Kan bli 10-12 centimeter lang og lever i ett år.

* Trives godt langs kysten der det er fuktig og mildt.

* Foretrekker fuktig muldrik fremfor sandholdig jord.

* Mest aktiv i fuktig vær, om kvelden og tidlig morgen.

* Fra slutten av juli til ut i oktober legges eggene i groper under mose, stokker, kvist, kompost og lignende på skyggefulle steder. Eggene legges i klaser på 20– 30.

* Legger opptil 400 egg før den dør om høsten.

(Kilder: Bioforsk og NTB) (©NTB)

Med et strengere lovverk, 30 millioner kroner i økt støtte og fenomenet Slug Hour håper Sosialistisk Venstreparti (SV) å få bukt med landets brunsneglproblem, skriver VG.

Slug Hour er basert på den mer velkjente modellen Earth Hour, hvor man skrur av alt lys i en time for klimaet. To ganger i året håper SV å få med det norske folk på en times brunsneglplukking.

– Vi har latt oss inspirere av flere kommuner som har lyktes godt med slike dugnader. I Re kommune har de for eksempel hatt en panteordning der innbyggerne fikk penger for hver kilo brunsnegl de leverte inn, sier Kaski.

Partisekretæren er sikker på at dette er et forslag som vil slå godt an hos den norske befolkningen.

– Ja, jeg tror det. Mange plukker snegler daglig fordi de har problemer i hagen sin, og med den dugnadsånden nordmenn har, er jeg sikker på at dette er noe folk vil bidra til. Dessuten håper jeg Slug Hour kan bidra til å øke oppmerksomheten rundt fremmede arter, sier Kaski.