Foto: Ingse Kjernmoen / Hamar kommuneFoto: Ingse Kjernmoen / Hamar kommuneArne Hjeltnes. Foto: Vidar Herre

Stupetårnet kostet skjorta - nå er skjortene her

«Mageplasket på Hamar» ble kostende 23,5 millioner kroner. Hamar kommune har nå begynt å selge t-skjorter med stupetårnet.

I 2008 satte Hamar kommune av 40.000 kroner til et stupetårn i Mjøsa. Syv år senere lød den endelige prisen på 23,5 millioner kroner. 

I Byggeindustrien-spalten «Spørsmålet» i siste utgave før sommerferien snakket vi med Arne Hjeltnes, som i 2014 ga ut romanen «Stupetårnet», hvor man følger en farseaktig prosess med å bygge stupetårn i en liten norsk by.

Bilde av Norge

Boken er tydelig inspirert av prosjektet i Hamar, og Hjeltnes var også leid inn som konferansier da stupetårnet åpnet i fjor sommer.

Arne Hjeltnes. Foto: Vidar Herre

– Jeg var i utgangspunktet litt redd for at stupetårnet skulle bli ferdig før romanen, men Hamar-ordfører Morten Aspeli ga meg klar beskjed om at det nok ikke var fare for det. Han var også med på lanseringen, så man kan trygt si at Hamar-politikerne også har humor. Mjøsa-kommunen Lillehammer syntes stupetårnsaken var spesielt morsom, og bestilte en kasse bøker som jeg signerte. Men der bygde de like etterpå en rundkjøring som skulle koste 25 millioner, men som kom til rundt 100. Så de hadde jo sitt eget stupetårn også, sa Hjeltnes da Byggeindustrien intervjuet ham i juni.

– Du kan vel si at boka er satt litt på spissen, men det er nok et bilde av Norge anno 2014. Det er mange som tror det er ubegrenset med penger i offentlig sektor, sa han.

I intervjuet slo forfatteren og TV-personligheten fast at han kom til å prøve å legge inn et stup hvis han var i Hamar-området i sommer.

– Det blir helt sikkert bading i sommer, både her og der. Hvis jeg kommer forbi Hamar, må jeg jo innom stupetårnet. De har jo uten tvil fått Norges mest berømte stupetårn i byen. Det de kanskje kunne ha gjort, hadde vært å sette opp en liten butikk for t-skjorter og hatter med «Jeg har stupt fra Norges dyreste stupetårn». Da kunne de kanskje fått hentet inn noen av pengene også? foreslo han.

Satt på kartet

Denne uken er de første skjortene til salgs på turistkontoret i Hamar.

Foto: Ingse Kjernmoen / Hamar kommune

T-skjortene ble i utgangspunktet trykket opp i anledning programmene «Skibladner minutt for minutt» og «Sommeråpent» fra Hamar som NRK sendte i juli. Gratis t-skjorter ble da delt ut til de som ville ha nede ved stupetårnet, og rundt 3.000 skjorter ble gitt ut gratis av kommunen.

Skjortene går nå for 199 kroner stykket.

– Stupetårnet har på sitt vis vært med på å sette Hamar kartet fordi det var et byggeprosjekt som støtte på mange problemer underveis og stadig økte i pris. Markedsføringsverdien har i etterkant vært gigantisk, og stoltheten er økende, sier kommunikasjonsrådgiver Ingse Kjernmoen i Hamar kommune til Byggeindustrien.

Hele intervjuet med Arne Hjeltnes kan leses i Byggeindustrien nr. 11.