Gunn Kristin Olimstad og Øystein Bonvik har skrevet boken «Praktisk og enkelt om arbeidsrett». Foto: Privat

Ny bok skal gi praktisk innsikt i arbeidsrett

Bedre kunnskap om arbeidsrett kan stoppe konflikter før de havner i retten, mener forfatterne av boken «Praktisk og enkelt om arbeidsrett».

Det kommer frem i en pressemelding om boken, skrevet av Gunn Kristin Olimstad og Øystein Bonvik.

I år har flere store anleggsentreprenører sett seg nødt til å vurdere permitteringer og oppsigelser blant sine ansatte. Selv om det er fart i anleggsbransjen, betyr stor konkurranse fra blant annet utenlandske aktører at det er overkapasitet i markedet, heter det i pressemeldingen.

– Å måtte gå til det skritt å si opp arbeidere er en situasjon få ledere ønsker å komme i, men når det skjer, er det viktig å gjøre ting riktig for ikke å skape enda større problemer, sier Gunn Kristin Olimstad.

I en fersk undersøkelse fra analyseselskapet YouGov oppgir en tredjedel av kontaktede norske ledere at de synes arbeidsrett er komplisert og vanskelig å forholde seg til, mens en fjerdedel innrømmer å ha lært om arbeidsrett ved å selv gjøre feil.

– En god leder bør prioritere å sette seg inn i og følge regelverket for å kunne legge til rette for gode prosesser og gjøre eventuelle stridsspørsmål enklere å forholde seg til, mener Olimstad.

Tall fra 2011 frem til i dag viser en økning på 30 prosent i antallet saker rundt arbeidsforhold som havner i tingretten.

Olimstad tror mange arbeidsrettsligetvister kunne vært unngått hvis lederen hadde god nok kunnskap i utgangspunktet. Nesten halvparten av de spurte i YouGov-undersøkelsen sa de hadde lite eller ingen kunnskap om arbeidsrett da de fikk sin første lederjobb. En femtedel har opplevd å måtte hente inn hjelp fra advokat for å håndtere tvister på arbeidsplassen, og en fjerdedel av disse har sett saker ende i retten.

– God kunnskap til arbeidsrett er helt nødvendig hvis man skal sørge for en ryddig nedbemanningsprosess, sier Gunn Kristin Olimstad i pressemeldingen.