Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Lang ventetid for å få godkjent soppmidler for jordbær

Mens norske jordbærbønder fortviler over at utbrudd av gråskimmelsopp ødelegger avlingene, kan det ta opp mot fem år før nye plantevernmidler kan bli godkjent av Mattilsynet.

Flere steder har man sett antydninger til at soppen har utviklet resistens mot plantevernmidler, noe som er en av grunnene til at bruk av de fleste soppmidler kun tillates to ganger per sesong, skriver Nationen.

Organisasjonen Norsk Landbruksrådgivning mener man bør vurdere å godkjenne noen av de gamle plantevernmidlene, som opprinnelig ble trukket fra markedet på 90-tallet på grunn av bivirkninger, ettersom mange av disse nå er godkjent både i naboland og i EU.

I et møte mandag mellom Landbruksdepartementet, Norges Bondelag og Agderbær åpnet statssekretær Terje Halland (Frp) for at landbruksmyndighetene kan gi dispensasjon for bruk av slike gamle midler.

Tor Erik Jørgensen i Mattilsynet bekrefter overfor Nationen onsdag at tilsynet har fått inn en søknad om godkjenning av stoffet folpet, et søsterstoff til middelet captan, som ble forbudt for mange år siden, men sier det kan ta minst ett år og maksimalt fem år før søknaden blir behandlet.

– Vi gjør en generell vurdering av helsefarene som måtte hefte ved et plantevernmiddel. Det er en ganske omfattende vurdering som gjøres på grunnlag av veiledningsdokumenter fra EU, opplyser Jørgensen.