Fabrikksjef Steinar Talle ved Norsun har grunn til å smile. Et sterkt voksende solenergimarked gir grunn til optimisme for waferfabrikken i Sogn. Nå har de investert 70 millioner kroner i nye wafersager.

Satser millioner i Sogn - går mot nytt plussår for norsk solenergi-bedrift

Nye wafersager med syltynne diamanttråder skal kutte kostnadene med mellom 25 og 30 millioner kroner årlig ved Norsuns fabrikk i Årdal.

Wafer

Wafer er en tynn skive halvledermateriale som vanligvis er laget av silisium. Waferne brukes innenfor elektronikkindustrien til å lage integrerte kretser og solceller. Silisium er det mest anvendte halvledermaterialet fordi det er lettere å få tak i, og rimeligere å utvinne enn andre halvledermaterialer.

Kilde: Wikipedia

2015 var et merkeår for waferfabrikken Norsun på Årdalstangen i Sogn.

For første gang siden etableringen i 2008 kunne selskapet bokføre plusstall i regnskapet med et pent overskudd på 20 millioner kroner.

2016 ser enda bedre ut for selskapet og de 215 ansatte.

– Slik det ser ut nå så vil vi tjene penger også i år. Faktisk mer enn i fjor. Vi satte også ny produksjonsrekord for bedriften både i mars, april og mai. Det er imponerende innsats av alle i organisasjonen som ligger bak den gode utviklingen, sier fabrikksjef ved Norsun, Steinar Talle, til Byggeindustrien.

Kutter kostnader

Etter noen røffe oppstartsår, er sola virkelig i ferd med å skinne på waferfabrikken innerst i Sognefjorden. Norsun eksporterer det aller meste av sitt produkt til solcelleprodusenter i Asia. Globale merkevarer som Panasonic, Sharp, SunPower og Sanyo er blant kundene som bruker de løvtynne silisiumsplatene fra Sogn som en av de viktigste komponentene i sine solcellepaneler.

– Solcellemarkedet er blitt bedre og bedre for hvert år som har gått, men for å henge med i konkurransen, så må du også henge med både kvalitets- og kostnadsmessig. De siste årene har vi lyktes med å få ned kostnadene våre gjennom en rekke forbedringer blant annet innenfor ny tekonolgi og økt produksjon, sier Talle.

70-millionerssatsing

Nå har de tatt ytterligere grep for å øke konkurransekraften i konkurransen med lavkostlandene. Norsun har investert 70 millioner kroner i 16 nye wafersager som skal gjøre bedriften sterkere.

Investeringsbeslutningen ble tatt i desember i fjor, og nylig startet arbeidet med å skifte ut gamle sager med nye og mer effektive wafersager. Seks av de 16 nye maskinene er allerede levert fra Tyskland. Tre av maskinene er operative, mens de tre andre vil være det i løpet av denne uka. Innen utgangen av året skal alle de 16 maskinene være byttet ut.

– Det er en utfordrende prosess i og med at vi har full produksjon på de gamle maskinene samtidig som de nye installeres. I tillegg kjører vi opplæring på flere sommervikarer parallelt, men vi mestrer det, sier Talle.

Den tyske produsenten er i ferd med å installere flere av de nye wafersagene denne uka. Tre er allerede operative.

Mindre svinn

Den nye teknologien som Norsun har investert 70 millioner kroner i, skal etter planen sørge for at de får enda flere av de tynne waferne ut av hver silisiumsblokk som legges i sagen.

– I dag er diamanttråden vi bruker 100 micron, mens den nye vil være på 80 micron, sier Talle og bruker tømmersaging som et bilde på hvorfor tynnere diamanttråder vil gi en mer effektiv produksjon av wafere.

- Desto grovere motorsag du bruker på tømmeret ditt, desto mer vil gå bort i flis. Slik er det også i vår produksjon. 80 micron-tråder vil rett og slett gi mindre svinn. Vi kommer også til å teste ut mulighetene for å bruke 60 micron-tråder for å optimalisere ytterligere, sier Talle.

Bruker mindre tråd

Men den aller største besparelsen for fabrikken ligger i et vesentlig mindre forbruk av diamanttråd i wafersagene.

- Dette er en av de aller største utgiftspostene våre i dag. Totalt regner vi med at investeringen vil spare bedriften for mellom 25 og 30 millioner kroner årlig i lavere trådkostnader. Målet er at hele investeringen er hentet inn igjen på litt over to år, sier Talle, som ser lyst på fremtiden for industribedriften i Årdal.

– Solcelleveksten er formidabel. Vi ser enkelte analyser spår en tidobling av solenergimarkedet i verden frem mot 2030, så det er utvilsomt svært spennende tider for oss, sier han.

De nye wafersagene løftes på plass.