Foto: Kai Jonny Thue Venøy

Se Nordens største pukkverkssalve

7. juli ble en nordisk rekord satt i Bremanger Quarry i Sogn og Fjordane. 68 tonn sprengstoff og 36.285 tonn utsprengt stein utgjør den største pukkverksalven noen gang satt i Norden.

– En salve av denne størrelsen lar os ha en kontinuerlig og uavbrutt tilførsel av materiale å jobbe med, noe som hjelper oss med å opprettholde produksjonsstandarden i bruddet. Med dagens utforming og planlegging av bruddet, var det et ideelt tidspunkt å sette en salve av denne størrelsen, sier bruddsjef Neil Flaherty til Byggeindustrien.

Det var at.no som først omtalte saken.

Bremanger Quarry er eid av nederlandske Beheersmaatschappij Fr. Bontrup, og det var skotske Bam Ritchies som stod for boring og sprengning.

Nordens største pukkverksalve hadde noen kraftige dimensjoner:

  • 454 hull
  • 20 meter pallehøyde
  • 385 meter lang stuff
  • 67.926 kilo Kemiitti 510-20 sprengstoff
  • 360.285 tonn stein som kan bearbeides til pukk, ble sprengt ut

Bruddsjefen sier til Byggeindustrien at det er flere utfordringer når man skal sette en så stor salve som man nettopp gjorde i Bremanger.

– Det kan være en utfordring å sikre at vi har god fragmentering i salven, for å muliggjøre rask og effektiv prosessering, gode reserver som passer for maskinene våre, og samtidig sørge for effektiv lasting. Og det aller viktigste er jo å påse at alt gjennomføres på en så sikker måte som mulig, at det er null risk for liv og helse på plassen, og at vi heller ikke risikerer miljøet, sier han.