Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Landbruket vil bekjempe jordbærangrep med forbudte sprøytemidler

Norsk Landbruksrådgivning ønsker godkjennelse til å bruke plantevernmidler som ble forbudt på 90-tallet for å bekjempe sopputbruddet som ødelegger jordbæravlinger sør i landet.

Soppen gråskimmel er blitt resistent mot dagens midler flere steder, og landbruket frykter at resistensen skal spre seg, skriver Nationen.

– Det er ikke så mye ny kjemi som kommer, men gamle soppmidler som det ikke er utviklet resistens mot, kan bli brukt. Vi jobber for å få tilbake en del av de gamle midlene, sier fagkoordinator Sigrid Mogan i Norsk Landbruksrådgivning. Ett av midlene er captan, som ble forbudt grunnet mistanke om at det kunne være kreftfremkallende. Middelet brukes fortsatt i EU, Canada og USA.

– Dersom resistensproblemet er omfattende, er det åpning i dagens regelverk for å søke om dispensasjon om bruk av sprøytemidler som i utgangspunktet er tatt ut av markedet, sier statssekretær Terje Halleland (Frp) i Landbruks- og matdepartementet til avisen. Han møtte Norges Bondelag og Agderbær for å snakke om den ekstraordinære jordbærsituasjonen mandag.

Mattilsynet, som tar imot eventuelle søknader om dispensasjon, sier at det vil ta hensyn til den alvorlige resistens-situasjonen ved en vurdering.