I løpet av den siste måneden har LOs sommerpatrulje registrert brudd ved 36,5 prosent av arbeidsplassene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Nesten fire av ti bryter arbeidsmiljøloven

I løpet av den siste måneden har LOs sommerpatrulje registrert brudd ved 36,5 prosent av arbeidsplassene.

– Vi ser at det er mange av de samme problemene vi har sett de siste ti årene: Manglende arbeidskontrakt, manglende opplæring, regelverk rundt overtid og pausebestemmelser er gjengangerne, sier sommerpatruljens leder Pål Henriksen Spjelkavik til NTB.

Han mener årets tall er høyt, men begrunner det med registrering av brudd rundt verneombudsregler.

– Det er svært høyt. De siste ti årene har vi ligget på rundt 20 prosent hvert år. Grunnen til økningen skyldes hovedsakelig at vi har startet å føre statistikk på brudd i forbindelse med verneombudsordningen ved arbeidsplassene, sier Spjelkavik.

Viktig med verneombud

– Vi mener det er veldig viktig at man har verneombud tilgjengelig når man er ung sommervikar. Man må føle seg trygg på arbeidsplassen til å kunne ta opp ting med en kollega, legger han til.

Hovedregelen er at alle virksomheter i Norge skal ha verneombud. LO har registrert en rekke tilfeller hvor verneombud ikke er valgt blant de ansatte, hvor sommervikarene ikke kjenner til hvem som er verneombud eller hvor det ikke finnes verneombud.

– Slurv og glipp

LO har besøkt 6.243 arbeidsplasser den siste måneden, og har registrert brudd hos 2.279 av dem. En av de vanligste feilene blant bedriftene er manglende arbeidskontrakt. Årets patrulje avdekket 351 arbeidstakere uten kontrakt.

I år er det en økning i antall brudd i forbindelse med personvernopplysninger.

– Finner vi arbeidstakere som blir overvåket uten å være informert om det, fører vi det som et brudd på personopplysningsloven. Arbeidsgivere som overvåker egne ansatte skal informere de ansatte om det, og de skal ha særskilt grunn for det, sier Spjelkavik.

Samtidig er han fornøyd med helheten i årets funn. Han forteller at det ikke er noen spesielle bransjer som har stukket seg ut under årets sommerpatrulje.

– Alt i alt må jeg si at det fortsatt ser ut som det er bra å være ungdom med sommerjobb i Norge. De aller fleste funnene dreier seg om slurv, glipp eller uvitenhet, sier sommerpatruljelederen.