Bremnes Seashore er en av Norges ledende leverandører av oppdrettslaks, og på selskapets settefiskanlegg i Trovåg pågår for tiden et storstilt byggeprosjekt. I august kan driftssjef Øyvind Haraldseid (t.h) og de ansatte ta i bruk det første nybygget. Distriktssjef Bjørn Heen og byggeleder Andreas Hauge fra Llentab skal levere totalt fire stålbygg innen anlegget er ferdig i 2020.Bremnes Seashore investerer for nærmere 500 millioner kroner i settefiskanlegget i Trovåg utenfor Haugesund. I flere år fremover vil det være anleggsarbeid på tomta.Bremnes Seashore investerer for nærmere 500 millioner kroner i settefiskanlegget i Trovåg utenfor Haugesund. Bildet er fra en av stålhallene hvor produksjonen av smolt skal foregå.I dag produseres 1,5 millioner smolt på settefiskanlegget til Bremnes Seashore i Trovåg. Når anlegget er ferdig utbygd vil dette økes til 6,4 millioner smolt. Her bygges kar for settefisken, som hver rommer 3800 kubikkmeter vann.

Bygger for en halv milliard

Norsk oppdrettsvekst er godt nytt for byggenæringen. I Trovåg øst for Haugesund investerer Bremnes Seashore 500 millioner kroner i et nytt settefiskanlegg.

Det er et storstilt byggeprosjekt som for tiden pågår hos oppdrettsgigantens avdeling i Vindafjord kommune. Bremnes Seashore er en av de største privateide virksomhetene for laks i Norge, og selskapet har i alt 29 oppdrettsanlegg i Hardanger, Sunnhordland og Rogaland. I tillegg har de tre anlegg for produksjon av settefisk.

Byggeindustrien besøkte nylig det ene settefiskanlegget, som ligger på en 22 mål stor eiendom i nordlige del av Rogaland. Anlegget ble etablert i 1986, og nå pågår en betydelig utvidelse etter at man begynte å planlegge allerede i 2011. Første spadetak ble tatt i 2014, og byggeprosjektet representerer betydelige verdier og oppdrag for en rekke lokale entreprenører. Både grunnarbeider, betong, elektro, vvs og utføres av lokale firmaer.

Rekordhøy laksepris

Med dagens rekordpriser på laks råder optimismen og investeringsviljen hos Bremnes Seashore, som blant annet står bak utviklingen av den kjente Salma-laksen. Den blir forøvrig produsert på selskapets hovedanlegg på Bømlo. Med investeringer på inntil 500 millioner over en femårsperiode, betyr det en kraftig økning i produksjonen av smolt.

– I dag produserer vi 1,5 millioner smolt her på Trovåg, men når anlegget står ferdig i 2020 skal dette mer enn firedobles – til 6,4 millioner smolt. Da kan vi også produsere større fisk, sier driftssjef Øyvind Haraldseid til Byggeindustrien.

Med økt produksjon kommer også behov for flere ansatte. Om få år vil bemanningen økes til 15, mot dagens 10, opplyser driftssjefen.

En rundtur på byggeplassen bekrefter den store satsningen. Byggingen av nye haller er i full gang, og den første står klar til innflytting i august. Til sammen 15.000 kvadratmeter nybygg fordelt på fire haller oppføres på tomta innen 2020.

Foruten produksjonsanlegg og fôrlager, rommer nybyggene også nye kontorer og fellesfunksjoner for de ansatte, laboratorium, kontrollrom og vaksineanlegg. I tillegg er det allerede bygget en ny kai på 30 meters lengde som kan ta imot store båter som skal frakte fisken videre.

Resirkulerer vannet

– Det som skjer nå er rett og slett et eventyr. På 30 år har det vært mye berg- og dalbane i norsk oppdrettsnæring. Nå går vi inn i en ny tid både for vårt selskap og for næringen. Med helt ny teknologi og nytt anlegg for resirkulering av vann, vil vi kun bruke mellom fem til ti prosent av den vannmengden vi brukte før, forklarer Haraldseid.

– Hater rust

Rådgivningsselskapet Akvator på Stord (nå kjøpt opp av Multiconsult) har prosjektert hele anlegget, mens stålhallprodusenten Llentab har fått oppdraget med å levere og bygge alle hallene. Det er Llentabs avdeling i Bergen som står for prosjektledelsen og stiller med egne montører fra Sverige.

– Vi valgte denne halltypen av flere årsaker. For det første er det isolerte industrihaller som tilfredsstiller våre krav. Selve konstruksjonen i galvanisert stål gjør at de er bestandige mot rust og korrosjon, som er helt avgjørende. Er det noe vi i oppdrettsnæringen hater, så er det nettopp rust, sier Haraldseid.

Han understreker at vann innomhus byr på spesielle utfordringer med blant annet avdamping.

Haraldseid peker også på at stålhallprodusentens strømlinjeformede produksjon gjorde dem konkurransedyktig på pris. I tillegg spilte seskapets høye HMS-fokus en viktig rolle for valg av hall-leverandør.

Økt satsning på fiskeindustrien

Llentabs avtroppende sjef i Norge, Odd Sund, forteller at hall-leveransene til Bremnes Seashore representer en verdi på 50 millioner kroner, og at oppdretts- og fiskerinæringen blir stadig viktigere for selskapet.

– Llentab har levert bygg til fiskeindustrien i mange år, og med gode resultater. I 2011 bestemte vi oss for å øke satsningen mot denne næringen, ettersom vi produserer alle våre profiler i galvanisert stål. Dette er produkter hele denne industrien etterspør. I dag står de for 60 prosent av vår omsetning, sier Sund.