Foto: FauskebyggFoto: FauskebyggFoto: FauskebyggFoto: FauskebyggFoto: Fauskebygg

Bygde pyramide inne i betongsilo

Norcems hovedsilo for mellomlagring av sement i Tysfjord har fått en splitter ny fordelingspyramide.

Det kommer frem av en pressemelding fra Fauskebygg, som sammen med Norconsult fant ut hvordan en ødelagt kjegle fra begynnelsen av 90-tallet kunne byttes ut inne i den store siloen.

Norcems sementkilo i Tysfjord i Nordland har vært i daglig drift fra begynnelsen av 90-tallet som hovedsilo for mellomlagring av sement før lasting til båt. En kjegle inne i siloen fordeler sementen slik at den kan lastes ut via lufte-renner i bunnen. Den opprinnelige kjeglen var mellom åtte og ni meter høy, og etter mange år i full drift skal den ha vært kraftig deformert.

De skadde skråstilte fundamentene til kjegla ble etter hvert et problem, ettersom man risikerte at betongklumper kunne komme ut sammen med sementen, skriver Fauskebygg i meldingen.

Løsningen for å skifte ut den ødelagte kjeglen, som Fauskebygg og Norconsult kom frem til, gikk ut på å ta hull i siloveggen, rive opprinnelig kjegle og støpe ny. Pyramiden som nå ble bygget, ble også fundamentert på stålkjernepeler som var rammet til fjell.

Her brukte Fauskebygg ni Ø220mm stålkjernepeler, hver med kapasitet på over 7.000 tonn.

Arbeidet ble igangsatt 14. mars i år, og i uke 22 og 23 ble armeringsstengene skjøtet sammen igjen, og åpningen i siloveggen gjenstøpt.