Grøftesprøyting drepte åker

To kornbønder i Bamble mistet mellom to og tre mål hvete da Statens vegvesen sprøytet veikanten på E18 i Telemark.

Det skriver NRK Telemark i en artikkel på sine nettsider.

I Bamble har sprøyting langs veikanten av E18 trolig ført til at deler av kornåkeren har blitt svidd av. Forklaringen er at vind ført ugressmiddelet 30 meter ut på jordet. Mellom to og tre mål hvete er nå ødelagt, heter det i artikkelen.

NRK Telemark kunne tidligere i juli fortelle at Vegvesenets underentreprenør på veivedlikehold i Telemark, Mesta, gjennom et helt år har sprøytet veikantene med et sprøytemiddel inneholdende glyfosat, som er skadelig for mennesker og utenfor regelverket.

– De har nok brukt for hardt trykk på sprøyteutstyret sitt, og vinden har tatt det med seg videre. Vi har fått en del klager på dette i år, og vi ser sviskader på dyrket mark og langs strekninger som ikke skal sprøytes overhodet, sa prosjektleder i Statens vegvesen, Hans Sandland til NRK den gang.

Saken skal allerede være tatt opp med underleverandørene.

Erik Dahl, leder for Bamble Bondelag, håper noe lignende ikke vil gjenta seg.

– De har vel feilberegnet vindforholdene her, og det må vel sees på som et uhell. Men det er viktig at det ikke skjer igjen, sier han.

Prosjektleder Sandland forteller at de to bøndene som er rammet, har inngått en avtale med Mesta om befaring av de ødelagte kornåkrene og om kompensasjon.

Vegvesenet skal nå vurdere sprøytebruken, og Sandland sier det kan bli aktuelt å gå tilbake til tradisjonell kantklipping.