Bragernestunnelen i Drammen er stengt som følge av regnvær mandag ettermiddag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Kraftige nedbørsmengder skapte trafikktrøbbel på Østlandet

Enorme nedbørsmengder i 16-tiden mandag ettermiddag førte til stengte tunneler, innstilte tog og flyforsinkelser.

30-40 mm regn mellom klokken 16.00 og 17.00 mandag førte til ni innstilte tog på Sørlandsbanen, trafikkaos i Drammen sentrum og flyforsinkelser på Oslo Lufthavn.

På Sørlandsbanen hadde lynnedslag rammet signalanlegget slik at strekningene mellom Drangedal og Kongsberg, Nordagutu og Kongsberg, og Notodden og Nordagutu var stengt mandag ettermiddag, opplyste Liv Eggebø, pressekontakt i NSB til NTB.

Ett tog ble også innstilt på Gjøvikbanen, men for øvrig gikk trafikken som normalt. I tillegg til de innstilte togene var det også meldt om fem forsinkede tog ved 18.30-tiden, men en time senere var alle de forsinkede togene i rute, meldte NSB på sine nettsider.

Ved Oslo lufthavn Gardermoen var omkring ti avganger fortsatt rammet av tordenværet ved 20-tiden mandag kveld.

– Det vil bli forsinkelser utover hele kvelden, uttalte Joachim Andersen, kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn til NTB.

Biler sto fulle av vann

Enorme mengder regn førte også til store trafikale problemer i Drammen mandag.

«Alle tunneler i Drammen er stengt. Flere underganger også oversvømt», meldte operasjonssentralen i Buskerud på Twitter ved 16-tiden.

Det kraftige regnet førte til at Bragernestunnelen ble stengt på grunn av oversvømmelsene. På det høyeste sto vannmassene i tunnelen rundt 40 centimeter over bakken og to biler sto fast i tunnelen. I 17-tiden var alle bilene ute av tunnelen og ingen personer kom til skade på grunn av uværet.

– Regnet skyldes kraftige tordenbyger, og i dag kom det mye nedbør på kort tid, uttalte meteorolog Espen Biseth Granan ved Meteorologisk institutt til NTB.

Strømsåstunnelen var også stengt i en kort periode, men ble senere åpnet. Ved 20-tiden mandag ble det fortsatt arbeidet med å pumpe vann ut av Bragernestunnelen, som på tidspunktet var stengt.

Brannvesenet i Drammen måtte også rykke ut til en rekke henvendelser i området. Spesielt lagerbygg var utsatt for vannmassene og brannvesenet fikk 15 meldinger om at privatboliger og bedriftsbygg også ble utsatt for uværet, opplyste NRK.

I tillegg ble det meldt om vannlekkasjer i kjellere, skrev Brannvesenet på Twitter.

Slapp unne uværet

Ifølge meteorolog Granan skulle uværsskyene fortsette østover mot Oslo og Nesodden, og treffe området med uviss styrke mellom 18 og 19-tiden mandag kveld.

– Nesodden ligger dårlig an, uttalte Granan til NTB ved 17-tiden.

Både hovedstaden og Nesodden slapp likevel unna regnbygene, og fikk isteden nøye seg med 17-18 varmegrader, overskyet himmel, litt regn og noen solgløtt.

– Det meste av kraften ble nok værende igjen i Drammen, uværet ble svekket over Oslofjorden, og nå er det helt borte, uttalte Granan til NTB ved 20-tiden.

Likevel var det noen aktive byger vest i Buskerud og Telemark som trakk seg østover mandag kveld, men ingen av disse bygene ble spådd å treffe like kraftig som regnet og tordenværet i Drammen tidligere på dagen.

Oslo hadde dog allerede fått smake på tordenværet. I Lillebergsvingen øst i hovedstaden ble det meldt om lynnedslag på loftet i en bygning ved 17-tiden mandag,

«Det brenner ikke, men lukter svidd», skrev operasjonssentralen på Twitter.