Grunnlegger av Ølen Betong og daglig leder i den Rogaland-baserte betongbedriftens russiske datterselskap Ølen Betong Murmansk, Atle Berge, er stengt ute fra Russland. Foto: Turid Berge-Olsen / Ølen Betong

Spionbeskyldt Ølen Betong-grunnlegger utestengt fra Russland

Ølen Betong-grunnlegger og daglig leder i Ølen Betong Murmansk, Atle Berge, er utestengt fra Russland etter påstander om spionasje.

Ølen Betong Murmansk har de siste årene gjort det svært bra i det nordvest-russiske markedet. Omsetiningen i 2015 skal ha ligget mellom to og to og en halv milliarder russiske rubler, og betongleverandøren har sikret seg oppdrag for flere 100 millioner norske kroner i Russland.

Kidnappet

Sist lørdag ble Atle Berge stoppet på grensen til Russland, og fikk et dokument som sa at han var nektet innreise. Berge setter utestengingen i sammenheng med en hendelse i månedsskiftet mai/juni, da han ble tatt av gaten i hjembyen Murmansk.

– Det kom noen menn og kidnappet meg. Jeg vet ikke nøyaktig hvor de kom ifra, for de identifiserer seg jo ikke, forteller Berge.

64-åringen skal ha sittet i avhør i flere timer, og han forteller at det kom flere beskyldninger.

– Jeg er jo ikke den eneste som dette har skjedd med, og de fleste som blir utsatt for dette, får den beskyldningen. De spurte om mye, men jeg vet jo ingenting, og hadde ingenting å berette. Jeg ble også truet med å miste visumet til Russland, sier han til Byggeindustrien.

Politisk bakgrunn

Berge forteller at Ølen Betong Murmansk har jobbet godt mot russiske myndigheter tidligere, at bedriften betaler skatt, og at det ikke skal være noe utestående. Ølen Betong-grunnleggeren tror årsaken til utestengelsen ligger et annet sted.

– Vi tenker selvfølgelig på grunner og årsaker, men det blir jo kun spekulering. Men jeg mener helt klart at det er den politiske situasjonen mellom Norge og Russland som er bakteppet her. Norge har investert mye penger her oppe, men nå rives det ned bit for bit, og forholdet mellom landene blir stadig kaldere, sier han.

Betongnestoren synes det er svært beklagelig at Barents-samarbeidet ser ut til å gå i oppløsning. Norsk kompetanse kunne passe godt til russiske jobber fremover.

– Det kommer nå et kjempestort anleggsprosjekt i Murmansk. Det er snakk om rundt 1.000 mål som skal bygges ut, to tørrdokker og et flytende LNG-anlegg. Dette skjer bare noen mil fra norskegrensa, men vi hører ingenting om det i Norge, sier han.

– Betyr ingenting

Berge understreker at utestengelsen på kort sikt ikke betyr noe for driften av Ølen Betong Murmansk. Han tror ikke det er snakk om et russisk forsøk på å ekspropriere fabrikken i Murmansk.

– Vi kan ikke utelukke noen eventualiteter, men vi har ingen utestående forhold. På kort sikt vil ikke dette ha noe å si for driften, og vi har påtalt situasjonen i flere kanaler. En av disse er utenriksdepartementet, men vi har også et par andre. Hvis vi ikke finner noen løsning, må vi på lengre sikt omorganisere. Dette var naturligvis ikke noe vi har planlagt for, sier han.