Rapport: Kvotering bidrar til kjønnsbalanse i styrene

Etter flere år med kvotering, ligger Norge i europatoppen for kvinnelig deltakelse i bedriftsstyrer, men på ledernivå er kvinneandelen fortsatt lav.

En rapport fra European Women on Boards støtter opp under statistikk som viser at kjønnsbalanse i styrene kan føre til økt innovasjon, konkurransedyktighet, bærekraftig vekst og velstand i samfunnet, skriver Aftenposten.

– Holdningen blant europeiske styremedlemmer og investorer er i ferd med å endres, fra hvorfor vi skal ha kjønnsbalanse i styrene, til hvordan man skal få det til, sier Turid Solvang fra Norsk Institutt for Styremedlemmer til avisen. Blant ordninger som trekkes fram i rapporten som positive bidrag, er kvotering og andre «myke tiltak».

– Norge var det første landet som innførte kjønnskvotering i styrene og må kunne sies å ha satt i gang debatten om, og bedring av, kjønnsbalanse i styrene, sier Solvang. Samtidig har styrekvoteringen ikke ført til bedre balanse på ledelsesnivå i næringslivet.

– Vi ser at loven har effekt på styrenivå. Men selve begrunnelsen for loven faller fullstendig gjennom, altså et håp om at den ville være en spydspiss for likestilling i næringslivet, også på toppledernivå. Nå vet vi at kvoteringsloven ikke fikk en slik effekt, sier Kristina Jullum Hagen i NHO.