<p>Falkeberget</p> Foto: Trond Jøran Nilsen, Statens vegvesen.Oksevåg Foto: Trond Jøran Nilsen, Statens vegvesen.Vassbergan Foto: Trond Jøran Nilsen, Statens vegvesen.

Her satser Vegvesenet på snøskjermer

Statens vegvesen bygger en kilometer nye snøskjermer i Finnmark, fordelt på sju steder i Gamvik, Lebesby og Hasvik.

Med unntak av to skjermer i tilknytning til nyanlegget på Ifjordfjellet som sto ferdig i 2015, er det ikke bygd snøskjermer i Finnmark på tjue år.

- Vi kan kanskje kalle det en retro-trend at snøskjermene kommer tilbake. Slike skjermer er et enkelt og effektivt sikringstiltak, som særlig er aktuelt på lavtrafikkerte veger der det er lite realistisk med store investeringer i tunneler og rasoverbygg, sier byggeleder Kjetil Romsdal i Statens vegvesen prosjekt Vest-Finnmark i en pressemelding.

De nye snøskjermene bygges høyt til fjells langt over vegbanen. Disse skal forebygge at snøen driver ned og legger seg i løsneområdet. Montert riktig i forhold til kritisk vindretning vil vindhastigheten på lesiden reduseres, og dermed vil det meste av drivsnøen legge seg bak skjermen, og ikke drive ned i løsneområdet, der rasfare skapes. Snøskjermene vil selvsagt være mest effektiv frem til dette «snødeponiet» bak skjermen er fylt opp, men da er også faren for snøskred redusert.

- I tillegg vil de nye snøskjermene bli mer værbestandige, ved at de bygges med trykkimpregnerte materialer, samtidig som det brukes mer skruer enn spiker, noe som gjør skjermene sterkere, sier Kjetil Romsdal.

Plassering

Totalt skal det bygges sju skjermer, som hver er mellom 37 og 206 meter – til sammen 1015 meter. Fire av skjermene skal bygges ved Vassbergan, Lyngsletta og Breivika på fylkesveg 264 mellom Hopseidet og Skjånes i Gamvik kommune. To skal plasseres på fylkesveg 894 i Oksevågdalen øst for Kjøllefjord i Lebesby, mens den siste bygges ved Falkberget på fylkesveg 102 i Hasvik.

Anbudskonkurranse

Tre bedrifter har meldt seg i konkurransen om å bygge skjermene. Visinor AS fra Bjerkvik i Narvik leverte det laveste tilbudet, som er på 7,7 millioner kroner. De to andre tilbyderne er AST entreprenør med 8,6 millioner kroner og DS Entreprenør AS med 11,2 millioner kroner. I løpet av få uker blir det klart hvem som får oppdraget.

Det forventes at byggingen skal starte like etter ferien, og snøskjermene skal være ferdige innen nyttår. Statens vegvesen har satt strenge miljøkrav til arbeidet, blant annet kreves det at alt materiell må løftes inn i områdene med helikopter.