Svein Lund. Foto: Lund Hagem Arkitekter ASEksisterende situasjon. Foto: Lund Hagem Arkitekter ASY-Blokka revet. Ill. Lund Hagem Arkitekter ASDeichmanske bibliotek omgjort til park. Ill. Lund Hagem Arkitekter AS

Er vi i ferd med å rive feil hus?

Det er utført et godt stykke arbeid med å utrede forskjellige alternativer for hvordan det nye regjeringskvartalet skal se ut i fremtiden. Allikevel er det stor usikkerhet rundt viktige spørsmål. 

Svein Lund

Sivilarkitekt
Lund Hagem Arkitekter AS

Disse ble nylig tatt opp i en større artikkel underskrevet av flere undervisningsinstitusjoner innenfor arkitektur. Hva er grunnen til at man ikke stoler på planarbeidet som hittil er utført? Det kan være mange grunner til dette.

KAN det tenkes at det er noe i premissene som kan bedres eller endres slik at oppgaven kan sees på med helt nye øyne. Er det mulig å flytte noen brikker, se hele situasjonen fra en ny vinkel?

En del av uenigheten og usikkerheten rundt utbyggingen består i hvorvidt man skal rive Y-blokka eller ikke. Etter å ha trålet kvartalet på kryss og tvers og sett nærmere på alle byggene som ligger rundt regjeringskvartalet kan det virke som det i fortiden er gjort flere feilgrep. Deichmanske bibliotek ble ferdigstilt 1933 mellom Trefoldighetskirken og Svenska Kyrkan. Påstand: Biblioteket ble bygd altfor nær Trefoldighetskirken og ødela en flott plass på Hammersborg-høyden. Situasjonen ble ikke bedre da Y-blokka ble bygget ut altfor nær Deichmanske.

Hvor bringer dette oss? Vi har to fakta å forholde oss til: Vi får snart et nytt Deichmanske bibliotek i Bjørvika, hvor jeg er en del av prosjekteringsgruppen, og Ring 1 vil trolig legges om slik at veiene under Y-blokka kan fjernes. Rett før angrepet mot Regjeringskvartalet pågikk det også en fredningsprosess på Y-blokka. Deichmanske bibliotek står snart uten bruker og er bevaringsverdig men ikke i en slik fredningsklasse som Y-blokka. Ved å rive Deichmanske bibliotek får man et flott sammenhengende grøntareal på Hammersborg-høyden ned mot Y-blokka som vil gi et mye større armslag for hele Regjeringskvartalet.

Y-blokka sin nordre ving som muligens kommer i konflikt med vei, kan brukes som publikumsareal/22. Juli-utstilling med flott beliggenhet ut mot den nye parken.

Derfor er det grunn til å spørre: Er vi i ferd med å rive feil hus? Vedlagte illustrasjoner gir meg svaret …
I utgangspunktet skal man selvfølgelig ikke rive et verneverdig hus som Deichmanske bibliotek, men noen ganger må man velge det minste av to onder. Saken fremstår klar; bevar Y-blokka og konverter Deichmanske til en fantastisk park og la viktig bygningsdeler stå igjen som elementer i den fremtidige parken.