Patentstyret mottok i fjor 1.805 patentsøknader, en vekst på 15 prosent fra året før. Antall søknader har variert noe de siste årene, men ligger nå på nivå med 2010. Her Gottlieb Daimlers kjøretøy med selvtennende bensinmotor som han fikk patent på i 1883. Foto: Keystone Press / NTB scanpix

Markant økning i antall patentsøknader

Patentstyret mottok i fjor 1.805 patentsøknader. Det er en vekst på 15 prosent fra året før.

Antall søknader har variert noe de siste årene, men ligger nå på nivå med 2010, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Den største økningen skyldes internasjonale søkere som i 2015 sto for 36 prosent av alle søknader. Denne andelen var langt større før Norge ble med i Den europeiske patentorganisasjonen i 2008. Inntil da utgjorde denne søkermassen rundt tre firedeler av alle søknader. Den nye ordningen har medført at langt flere internasjonale søkere bruker den internasjonale patentsøknadsfremgangsmåten PCT i stedet for å søke direkte til Patentstyret.

Det var også flere søknader fra norske søkere i fjor. Tre firedeler av de nasjonale søknadene kommer fra foretak, mens resten er sendt av personer med eller uten et registrert foretak.

Antall varemerkesøknader vokste med 7,5 prosent i 2015. Veksten kom først og fremst fra internasjonale søkere som velger å gjøre sitt varemerke gyldig i Norge, men også norske søkere bidro til veksten.

I fjor sto foretak i Norge for 22 prosent av alle søknadene.