"Naust". Illustrasjon: AART Architects

Danske arkitekter skal tegne vikingmuseum

Danske AART architects skal tegne det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy.

– Dette bidraget gir en svært god løsning på en komplisert oppgave, fastslår byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg.

– Bygget har god funksjonalitet for publikum. De som ønsker et kort besøk, vil kunne få god oversikt og en opplevelse av skipene og samlingen. Samtidig gir konseptet gode muligheter for fordypning og utforskning, sier Sandberg.

Det gamle Vikinskipshuset utgjør en del av sirkelen i det nye anlegget.

Jaktstart

AARTs bidrag « Naust » var ett av tre utkast som arkitektkontorene har forhandlet med Statsbygg om siden april. «Naust» var da rangert først, og forsvarte altså posisjonen med seier i finalen.

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg sier til NTB at vinnerkandidaten fra førstse runde som regel går av med seieren.

– Det blir som en jaktstart. Vinnerkandidaten skal gjøre det veldig dårlig for ikke å vinne, sier hun.

Det nye bygget blir på 13.000 kvadratmeter, opplyser arkitektfirmaet på sine nettsider. Det er tre ganger så stort som dagens museum.

– Oppgaven stilte store krav til sikkerhet og økonomi, og «Naust» har løst dette godt med utstillingsareal over bakkenivå, sa direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg da han presentere «Naust» som en vinnerkandidat tidligere i år.

Ingen prislapp

Njaa Aschim opplyser at det foreløpig ikke foreligger noen prislapp.

– Det kommer først i prosjekteringsfasen, men AART har kommet best ut når vi har vurdert honorarer og hvordan de jobber. Økonomien spiller inn også i vurderingsfasen, sier hun.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har uttalt at byggingen kan starte tidligst rundt 2020. Han mener det er stor forståelse for og politisk vilje til at det må bevilges penger for å ta vare på kulturarven.

– Dette er våre pyramider, en del av verdens kulturarv. Vikingskipene er dessuten en av våre viktigste turistmål, uttalte han i en kommentar tidligere i vår.