Foto: Rambøll

Rambøll med forprosjekt for Åna Fengsel

Rambøll utfører skisse- og forprosjekt for etablering av perimetersikring og kapasitetsutvidelse for Åna fengsel, på oppdrag for Statsbygg.

Det skal utarbeides et ferdig forprosjekt med kostnads- og styringsramme for kapasitetsutvidelse av fengselet med 40-50 plasser (inklusive følgeprosjekter); perimetersikring med sluse og slusebygg; opparbeidelse av uteområder inklusive parkering samt flytting og innplassering av støtte-, utdannings- og sysselsettingsarealer til fengslets driftsbygg.

Rambøll bidrar i prosjektet med mange fag; assisterende PGK, RIE, RIV, RIB, PLAN, LARK, RIBr, RIM, BIM, RIAku.

Åna fengsel er vernet som kulturminne av nasjonal betydning og er opprinnelig fra 1915. I dag har fengselet kapasitet på 140 plasser med høyt sikkerhetsnivå lokalisert i Hovedbygningen, og 24 plasser med lavere sikkerhetsnivå. Relativt store endringer må til for å få fengselet opp på et bra nivå. For eksempel vil perimetersikringen i realiteten gi de innsatte større frihet til å bevege seg rundt på området og ta del i de tilbud fengselet har I forhold til sysselsetting og utdanning. Basert på åpen konkurranse med pris og kvalitet som utvalgskriterier, fikk prosjekteringsgruppen bestående av HLM arkitektur, Rambøll og Abo Plan & Arkitektur oppdraget. Prosjektarbeidet utføres fra prosjektkontor hos Rambøll i Bergen, hvor representanter fra de forskjellige selskapene møtes to dager i uken.

- Dette er et spennende prosjekt både faglig og samfunnsmessig. Det er veldig givende å kunne bidra til å gi de innsatte bedre soningsvilkår, som igjen kan gi dem en bedre forutsetning til å komme tilbake til samfunnet etter soning, forteller Fredrik Davik prosjektleder fra Rambøll i en pressemelding.

- For lokalsamfunnet er dette også viktig fordi det er et gammelt fengsel som var i fare for å bli lagt ned. Det er en hjørnesteinsbedrift i kommunen. Ved å fortsette å satse på videre drift vil mange arbeidsplasser også være sikret. Jeg vil trekke frem det gode samarbeidet vi har med prosjektgruppen, som en viktig suksessfaktor for prosjektet.

Forprosjektet skal leveres i slutten av september.

Parallelt med forprosjektet har prosjekteringsgruppen ansvar for utarbeidelse av underlag til planprosess vedr. detaljregulering av fengselsanlegget til formål Fengsel med hensynssone bevaring kulturmiljø. I prosessen er det foretatt avklaringer med myndighetene vedr. linjeføring på perimetersikringen, rivning, transformasjon og rehabilitering. Planforslag ble levert til 1.-gangsbehandling i Hå kommune i forbindelse med møte i "utval for tekniske saker og næring" 21. juni.