Fagsjef for energi og miljø i Rørentreprenørene Norge, Eli Heyerdahl Eide. Foto: Trond Joelson

Etablerer eget kvinnenettverk i rørbransjen

Eli Heyerdahl Eide i Rørentreprenørene Norge vil løfte fram jentene i rørbransjen med eget kvinnenettverk.

– Vi ønsker å inspirere kvinner i rørbransjen, ikke bare for å styrke jentenes stilling, men også for å øke kvinneandelen i bransjen vår. Skal vi lykkes med det, så ser vi at et eget nettverk kunne vært nyttig, sier initiativtaker og fagsjef for energi og miljø i Rørentreprenørene Norge, Eli Heyerdahl Eide til Byggeindustrien.

Det var rørleggernes fagblad Rørfag som først fortalte om kvinnenettverksplanene til Eide og Rørentreprenørene Norge.

Vil gjøre rørfaget attraktivt

Ifølge Rørfag er målet er å gjøre det attraktivt for unge kvinner å velge å utdanne seg til en karriere med basis i rørfaget – enten du er ansatt i et rørleggerfirma, hos en leverandør, rådgiver, i skoleverket, organisasjonslivet eller i andre bedrifter der rørfagkompetansen er grunnlaget.

Men selv om grovskissen er på plass, er det på langt nær hugget i stein hva kvinnenettverket skal være, hvem det skal bestå av og hvilke saker de konkret skal jobbe med.

- Det er fortsatt tidlig med tanke på hvordan vi skal sy det sammen. Men jeg er inspirert av ODA-nettverket som kvinner i IT-bransjen har gått sammen om, og vi kommer til å se til dem når vi setter opp rammene rundt nettverket etter ferien. I tillegg kommer lederen og en av styremedlemmene i ODA-nettverket til å delta på vårt oppstartsmøte under VVS-dagene den 20. oktober, sier Eide.

Må tørre å ta plass

ODA-nettverket har etter oppstartet i 2005 samlet nesten 6.400 medlemmer. Slik har de blitt en stemme å regne med i IT-bransjen.

- Vi må tørre å ta plassen vår i bransjen for å bli hørt. Der har ODA-nettverket lykkes godt, sier Eide.

- Hvem skal være en del av nettverket?

- Vi ønsker å innlemme alle. Skal vi få unge jenter til å satse på en karriere i rørbransjen, så må vi vise fram de jentene vi har, sier Eide og legger til at hun tror både bedrifter og ikke minst jentene selv kan nyte godt av erfaringene som kan deles via et kvinnenettverk.

- Jeg fikk nylig en mail fra en av bedriftene i Rørentreprenørene som hadde ansatt en jente på 17 år. Lederen mente mentorordningen vi så for oss kunne bra for unge jenter, og ville være midt i blinken for hans nye kvinnelige lærling. Det kan være en mulig funksjon dette nettverket kan ha, sier Eide.

Roses for initiativet

Personalansvarlig på Oras prosjekt rør, Morten Evensen, roser initiativet til Eide og Rørentreprenørene Norge.

– Vi har allerede i dag flere jenter hos oss, både som rørleggere og lærlinger. Men vi rekrutterer gjerne enda flere, så dette er godt nytt for bransjen, sier Evensen som nylig har tatt inn en ny jente som lærling.

Den nye lærlingen starter opp 29. august. I tillegg er det ytterligere to jentelærlinger blant de totalt 26 lærlingene i selskapet.

– Jeg tror en mentorordning, kan være et nyttig verktøy for å gjøre jentene enda tryggere. Når det er sagt, så blir jentene som er hos oss godt ivaretatt. Vi følger dem tett opp, og tilbakemeldingene vi får er at de synes arbeidsmiljøet er godt – til tross for at det er mannsdominert, sier Evensen.