Oslo havn er Norges desidert rikeste havn med verdier for 5,1 milliarder kroner. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

Vil ha tilgang til verdiene i norske havner

Loven forbyr norske kommuner å bruke inntekter fra rike havnene til annet enn havneformål. Nå skal et utvalg vurdere om ordningen kan endres.

Oslo havn er Norges desidert rikeste havn med verdier for 5,1 milliarder kroner. Til sammen har norske havner verdier for over 16 milliarder som lovverket forbyr kommunene å bruke til annet enn havformål, skriver Kommunal Rapport.

– Deler av havnas verdier bør tilfalle bykassa, sier Oslos byråd for eierskap og næring, Geir Lippestad (Ap).

Regjeringen er i ferd med å sette ned et utvalg som skal vurdere endringer i havne- og farvannsloven. Det kan bety at dagens regel om at havnekapitalen bare kan brukes til havneformål, står for fall.

Havnene får ikke lov til å investere i annet enn havneformål, men får selv mye av sine inntekter fra annen virksomhet. Det viser en gjennomgang av regnskapene til de ti havnene med størst omsetning.

Samlet for disse ti kommer 46 prosent av inntektene fra utleie av fast eiendom, altså tomter og bygninger. 44 prosent av inntektene kommer fra avgifter, vederlag, kranleie og andre inntekter direkte knyttet til skipsanløp. «Andre salgsinntekter» utgjør 4 prosent og «annet» 6 prosent.