Styreleder Erik Frogner i Foreningen for Norsk fjellsprengningsmuseum sto for den høytidelige åpningen av det nye informasjonssenteret på Norsk fjellsprengningsmuseum. Her flankert av Siri Engen (t.v.) og Bjørg Eva Åsen. Foto: Johannes Hope.Foto: Johannes HopeStyret i foreningen og andre sentrale ildsjeler jobber hvert år utallige timer for å bevare og utvikle tilbudet på museet på Øyer like nord for Lillehammer. Her representert ved Jan K.G. Rohde (f.v.), Jarle Gausen, Arnstein Aarset, Morten Lund og Erik Frogner.Foto: Johannes HopeMuseet består i dag i hovedsak av en tunnel og berghall på 240 meter som forteller om en unik fjellsprengningshistorie, samt brakkerigger, et begrenset uteområde med flere store maskiner, og nå informasjonssenteret. Foto: Johannes HopeFoto: Johannes HopeDeltakere på årsmøtet har tatt plass i veteranbussen på vei til berghallen på museet. Foto: Johannes Hope.Foto: Johannes HopeFoto: Johannes HopeFra årsmøtet.. Med nye kjøkkenfasiliteter på plass er det ingen problem å arrangere samlinger med tilhørende middager for større selskaper i berghallen. Foto: Johannes HopeFoto: Johannes Hope

Åpnet informasjonssenter på Norsk fjellsprengningsmuseum

Nå starter høysesongen på Norsk fjellsprengningsmuseum og mange forventes å ta turen innom utstillingen i løpet av sommeren. Nylig ble også et nytt informasjonssenter åpnet.

Utvidelsen av fjellsprengningsmuseet med det nye informasjonssenteret består av en brakkerigg som ble gitt som gave fra Statens vegvesen, og som ble montert, ombygd og satt i stand av LNS. Sluttføringen ble gjennomført med et velkomment bidrag fra NFF. Senteret skal blant annet inneholde informasjon og gjenstander med historisk sus samt vise hvordan livet på en brakkerigg på et anlegg har vært.

Åpningen ble behørig markert i forbindelse med Foreningen for Norsk fjellsprengningsmuseums årsmøte, hvor styreleder Erik Frogner sto for den høytidelige åpningen. Nå gjenstår kun å etablere en permanent utstilling i lokalene før publikum slipper til.

– Med dette nye informasjonssenteret på plass, har vi tatt enda et skritt mot å utvikle museet til å bli det vi ønsker - et sted som skal kunne vise hele fjellsprengningsbransjens omfattende virksomhet og historie, sier Frogner. Han utfordrer samtidig hele bransjen til selv å fremskaffe utstillingsobjekter, historiske bilder og filmsnutter, og gode historier om hvordan anleggsslusken og næringen har bygd landet.

– Ypperlig lokasjon for samlinger

Det er for tiden stor aktivitet i foreningen som samarbeider tett med eier Norsk vegmuseum. Det jobbes kontinuerlig med å forbedre og videreutvikle utstillingen og alle museets funksjoner. Det innebærer blant annet at det hele tiden jobbes med å få på plass nye attraksjoner og ikke minst å ta vare på hva som allerede finnes av severdigheter på dette viktige museet.

Som en del av årsmøtet og åpningen av det nye senteret, ble det også arrangert en større middag inne i berghallen.

– Med hjelp fra Norsk Arbeidsmandsforbund har vi fått på plass et eget kjøkken i tilknytning til berghallen, og kan nå lettere servere varme måltider inne i hallen. Dette er et tilbud vi håper mange vil benytte seg av. Med nye kjøkkenfasiliteter på plass er det ingen problem å arrangere samlinger med tilhørende middager for større selskaper. Det skal være mulig å servere 200 gjester inne i berghallen. Dette burde blant annet være en ideell møteplass for virksomheter, organisasjoner og offentlige etater tilknyttet byggenæringen. Her kan man samles i en atmosfære som virkelig gjenspeiler norsk byggenæring og ikke minst fjellsprengningsmiljøet. Man må huske på at det finnes lokaliteter i forbindelse med Norsk vegmuseum som også kan legges inn i en større virksomhetssamling. Dermed er det fullt mulig å arrangere møter, teambuilding-samlinger, kurs, undervisningsopplegg og så videre her. Det koster ikke noe å leie lokalene, man betaler kun for maten, legger styrelederen til.

Mange års arbeid
Styret i foreningen og andre sentrale ildsjeler jobber hvert år utallige timer for å bevare og utvikle tilbudet på museet på Øyer like nord for Lillehammer.

Norsk Fjellsprengningsmuseum

Norsk fjellsprengningsmuseum eies og drives av Norsk vegmuseum, og Foreningen for Norsk fjellsprengningsmuseum bidrar som faglige rådgivere og jobber blant annet med å skaffe nye maskiner til museet og ikke minst bistår i vegmuseets arbeid for å ta vare på området og utstillingen. Dessuten jobber de med å tiltrekke oppmerksomhet rundt museet. Museet ble åpnet 19. juni 2004, og er et resultat av et langt og iherdig arbeid av sentrale ildsjeler, bransjeaktører, organisasjoner samt sentrale statlige etater. Hovedattraksjonen består av en tunnel som viser sprengningshistorien fra fyrsetting til datastyrte borrigger, samt en rekke andre maskiner brukt i fjellsprengningsdriften. Nylig ble et nytt informasjonssenter åpnet.

– Vi jobber frem nye prosjekter som kan tiltrekke seg enda flere besøkende, og dette skjer i tett samarbeid med vegmuseet, og vi håper i tiden fremover selvsagt også å kunne dra enda mer nytte av den store tilstrømmingen av folk som kommer i forbindelse med Hunderfossen familiepark som finnes i umiddelbar nærhet. Vegmuseet har hvert år ca. 40.000 besøkende, og mange av disse tar også et besøk på fjellsprengningsmuseet, og vi har stor tro på at med en riktig satsning og markedsføring, er dette et tall som kan økes ytterligere, sier Frogner.

Felles innsats
Det er nå 12 år siden Norsk fjell-sprengningsmuseum ble åpnet, og det har hele veien vært gjennom en kontinuerlig utvikling. Arbeidet er i stor grad gjennomført på dugnad av medlemsvirksomheter, og ikke minst har Statens vegvesen og Samferdselsdepartementet vært viktig bidragsytere, og da spesielt økonomisk. Museet består i dag i hovedsak av en tunnel og berghall på 240 meter som forteller om en unik fjellsprengningshistorie, samt brakkerigger, et begrenset uteområde med flere store maskiner, og nå informasjonssenteret.

Nytt styre
På årsmøtet ble det nye styret i Foreningen for Norsk fjellsprengningsmuseum (NFSM) valgt inn. Erik Frogner fortsetter som styreleder. Med seg har han Jarle Gausen, Per Bollingmo, Morten Lund, Johannes Hope, Arnstein Aarset og Nils Røren. Geir Atle Stormbringer sitter som observatør fra Norsk vegmuseum, og kan ytterligere trekke på ressurspersoner med bransjeerfaring fra Statens vegvesen. Valgkomiteen består av Gunnar Pedersen og Johannes Hope.