Illustrasjonsfoto

Vegvesenet viser frem læring etter alvorlige anleggsulykker

Statens vegvesen har nå laget en nettside med erfaringer fra de alvorligste ulykkene på sine anlegg. 

 - Vi kan ikke stikke under stol at vår bransje er utsatt for ulykker, sier avdelingsdirektør Bettina Sandvin i

<p>Bettina Sandvin</p>

Vegdirektoratet.

Statens vegvesen og bransjen har gått sammen om et HMS-charter med en visjon om null drepte og hardt skadde i entreprisedriften.

- Når det skjer en ulykke går Vegvesenet og entreprenøren grundig gjennom årsakene – både de direkte og mer bakenforliggende årsaker. Dette er informasjon vi vil dele med andre aktører i bygg- og anleggsbransjen, sier Sandvin.

I første omgang har de tatt for seg noen alvorlige og typiske ulykker: Arbeid i høyden, sprengning, fallende gjenstander, bruk av maskiner og asfaltering. Etter hvert vil de supplere med andre hendelser som blir (gransket) undersøkt.

Fremover vil de også invitere til frokostmøter der de presenterer læring for utvalgte hendelser. Der de ser behov for å involvere flere i forbedringsarbeidet, vil de invitere bransjen til arbeidsmøter for å finne de gode tiltakene.

Dette er måten byggherrene i Charteret vil bidra til å dele læring med alle aktører i bransjen.

Statens vegvesen omsetter for mer enn 40 milliarder kroner i anleggsbedriften. Arbeidet skjer på kontrakt med en rekke entreprenørbedrifter. Fra 2010 har det vært fra 1 til 6 omkomne i arbeidsulykker på Vegvesenets anlegg årlig.

I 2015 hadde de fem personskader av den nest alvorlige typen, nemlig skader som kan gi varige mén. Typisk for de alvorligste personskadene er at tyngre maskiner er involvert i tillegg til fallulykker.

Nettsiden finner du her