Sartor Storsenter

Medeier Jarle Rennedal, ordfører Kari-Anne Landro (H) i Sund, ordfører Marianne Bjorøy (Ap) i Fjell, Olav Thon, og Hans Jarle Einarsen under åpningen av fjerde byggetrinn ved Sartor Storsenter.Olav Thon

16. juni åpnet Olav Thon en ny del på 36.000 kvadratmeter på Sartor Storsenter på Straume i Fjell kommune.

Fakta

Sted: Straume, Fjell kommune
Prosjekttype: Utvidelse av kjøpesenter
Kontraktssum eks mva:
500 millioner kroner
Bruttoareal: 36.000 kvm og uteområder
Tiltakshaver: Thon Sartor og Sartor Holding
Totalentreprenør:
Veidekke Entreprenør
Arkitekt: Hille Melbye Arkitekter
Landskapsarkitekt:
Norconsult
Rådgivere: RIB: NODE Rådgivende ingeniører, Petter Kloster og Sweco l RIVVS: Techmentor l RIVent, RIAut: GK Norge l RIE: Cowi l RIAku, RIBr: Sweco l RISpr: Tore Eide
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Sartor Maskin l Anleggsgartner: Anleggsgartnermester Wikholm l Sprinkler: Tore Eide
l Bæresystemer: Ruukki l Glassarbeider og solskjerming: Hubro l Stål-dører, branndører: Ulefos l Tredører: Jeld-Wen l Porter og rullegitter: Portmannen l Tømrer- og innredningsarbeider: Innomhus l Glasstak, overlys, takluker: Hole Glass l Innv og utv trapper: Montal l Taktekking: Fløy-sand Tak l Maler: Lønningen og Nilsen Malerfirma l Gulvbelegg, tepper: Remi's Gulvservice l Fliser: Bru & Wiese Hansen l Rørlegger: Chr. Vestrheim l Elektro og automatikk: Bravida l Ventilasjon: GK Inneklima l Heiser: ScanHeis og KONE l Branntetting: Firesafe l Branngardin: HABY Norske sjalusier l Lås og beslag: Låsservice l Skilt: Euro Skilt l Byggevarer: Optimera

Med et samlet areal på 93.000 kvadratmeter er Sartor Storsenter nå det største kjøpesenteret i Bergensområdet. Veidekke Entreprenør har i fire år revet, bygget nytt og utvidet Sartor Storsenter. Veidekke har også bygget parkeringsanlegget Kystbygarasjen som ligger under senteret, og har samtidig oppgradert senterets uteområder.

Senter utvikler nærområde
Tiltakshavere er Thon Sartor AS og Sartor Holding AS. Ifølge Olav Thon var det en glede og en fryd å åpne fjerde byggetrinn ved Sartor Storsenter. Han sa før han klipte det røde båndet at det har vært en meget stor utvikling ved Sartor siden han var her første gang. Han trakk frem Ernst Einarsen og familien Rennedal som viktige aktiva i den store utviklingen senteret har hatt. Han sa også at det er morsomt å se hvordan et senter kan være med å utvikle et helt område.

Fjerde byggetrinn er tegnet av Hille Melbye Arkitekter AS, og Veidekke Entreprenør har utført arbeidene i en totalentreprise.

Veidekkes kontraktssum er på 500 millioner kroner, og byggearbeidene startet i desember 2012. Da byggeaktiviteten var på topp var over 100 personer med.

Kino og Vil Vite
Prosjektleder Kjartan Einarsson i Veidekke Entreprenør forteller at 16.000 kvadratmeter ble revet og 36.000 kvadratmeter er bygget nytt.

– De nye arealene omfatter 22 butikker (73 butikker totalt), et kinosenter med fem saler med til sammen cirka 600 seter og en avdeling av Vil Vite på 700 kvadratmeter, sier Einarsson.

Flotte uteområder
Anleggsleder Håvard Nygard i Veidekke Entreprenør forteller at deler av utvidelsen står på sprengsteinsmasser på fjell.

– Det er satt ned 20 stålkjernepeler på inntil seks meters lengde. Det er radonduk og opplegg for ventilering under de nye delene av kjøpesenteret, sier Nyland.

Utenfor de to nye inngangene er det opparbeidet omfattende uteområder.

– På vestsiden av senteret er det amfi med springvann, plener, to store lekeplasser, ballbinge, sittegrupper, uteservering, beplantning og en 40 kvadratmeters storskjerm. På østsiden av senteret er det bygget trapp og amfi av granitt, forteller Nyland.

Stål og hulldekker
Bærende konstruksjon er i stål og hulldekker. Taket er flatt, isolert og tekket. Fasadene består av sandwichelementer kledd med sotet glass, mørkegrå cembrit-plater eller teglforblending. Det er glassfasader ved de nye inngangene mot vest og øst. Ved kinoen er det en glassgård med glasstak.

Det er 21 cm isolasjon i veggene og i snitt 30 cm i taket. For å dempe lyd er det flåter i himlinger og perforerte gipsplater på vegger i fellesareal. Alle de nye delene av senteret er sprinklet.

Hele prosjektet er prosjektert og bygget etter TEK10. Oppvarming skjer med konvektorer, basert på energi fra en privat varme-
sentral med varmepumpe til fjell. Kjøling skjer via ventilasjon.

BIM og involverende planlegging
Kjartan Einarsson sier at det var utfordrende å bygge om et kjøpesenter i full drift.

– Vi har revet og bygget nytt etappevis. Vi har klart å holde to hoveddeler av senteret sammenkoblet med gangtunneler i byggeperioden. Kundenes sikkerhet var viktig og ingen kunder ble skadet. Vi har brukt modellering i 3D i dette prosjektet, noe som har gjort oss bedre på planlegging. Underentreprenører har brukt BIM og vært med på involverende planlegging og det har vært en suksess, både i prosjektering og utførelse, sier Einarsson.


Flere prosjekter