Røros Bad og Velvære / Kjerkgårdshagan

F.v. Prosjektleder for Kjerkgårdshagan Henning Dragmyrhaug, arkitekt Hege Ødegård, prosjektsjef Hans Peter Kvikne, arkitekt Trine Schølberg, alle Johan Kjellmark og byggeleder Robert Witry, Optiman Prosjektledelse.
Anders Sol¿st

Røros Bad og Velvære er et delvis underjordisk bad og velværehus der bruk av eksponert betong står sentralt.

Fakta

Sted: Røros
Prosjekttype: Badeanlegg
Totale prosjektkostnader:
36 millioner kroner
Btoareal: 1.100 kvm
Tiltakshaver: Røros Hotell Eiendom
Bgygherreombud: Optiman
Totalentreprenør: Johan Kjellmark
Arkitekt:
Trine Schjølberg, Johan Kjellmark
Interiørarkitekt:
Hege Ødegård, Johan Kjellmark
Rådgivere: RIB: Norconsult l
RIV: Sweco
Underentreprenører/leverandører: TUE: Elektro: Røros Elektrisitetsverk l TUE Ventilasjon: Ing. Arne Myran l TUE: Rørlegger: Røros VVS l TUE Basseng: Processing l Graving/ utomhus: Leik Feragen Eft. l Himlinger: Cembrit l Dører: Bygg1 l Brannsikring: Firesafe l Dører, PVC: Norimex l Vinduer, alu.dører, dusjvegger, dusjer: Glassbygg l Vinduer, tre: NorDan l Gripebøyler innv. badekulp: Pahlen International l Damp- og tørrbadstu: Tylø l Brent tre, innv. skråvegg: Rennebu Sag og Trekultur l Limtre over utebasseng: Sørlaminering l Terrassebord og impr. oppbygging: Alvdal Skurlag l Big-fot: Big foot systems Norway l Fliser, våtrom: Agrob Buchtal l Fliser, øvrige rom: Modena l Trapp, interiør, taktil merking UU: Haptiles Design l Klatrevegg, basseng: Klubben l Epoxy bassengdekke/ vegg, Epoxy på gulv og kjeller: AcryliCon l Badekulp innen- og utendørs: Processing l Heis: Schindler l Behandlingsrom – foldevegg: Moelven l Rullegitter låser og beslag: KABA l Stålrekkverk – trapperom: Norax l Maling/ gulvbelegg: Sverresborg Malerservice l Himlinger: Troldtekt Akustikkplater fra Cembrit

– En uredd og ærlig materialbruk under jorden som formidler moderne industrihistorie i en kulturhistorisk sammenheng i UNESCO verdensarvstedet, Bergstaden Røros. Den eksponerte plasstøpte betongen i flere former er produsert i totalentrepre-
nøren Johan Kjellmarks egen betongfabrikk. Forskalingen av trefinér er markant og gir et levende uttrykk i kombinasjon med andre overflater og metaller, heter det i presentasjonen av prosjektet da det ble nominert til Betongtavlen 2016.

Badeanlegg og leiligheter
I 2013 ble det inngått avtale med Røros Hotell og Johan Kjellmark AS som gikk ut på at Johan Kjellmark skulle kjøpe tomteområder over veien for hotellet og i egenregi bygge leiligheter for salg.

– Samtidig skulle Røros Hotell bygge nytt badeanlegg med Johan Kjellmark som totalentreprenør. For Kjerkgårdshagan leiligheter er Johan Kjellmark Eiendomsutvikling AS byggherre og Johan Kjellmark totalentreprenør. Røros Hotell Eiendom er byggherre for badeanlegget, opplyser prosjektsjef Hans Petter Kvikne i Johan Kjellmark AS.

Røff betongkonstruksjon
Badeanlegget er hovedsakelig en betongkonstruksjon med eksponerte, rå betongoverflater. Bunnplate, fundamenter og vegger er plasstøpt. Dekker trappetårn/heissjakt er i prefabrikkerte elementer. For øvrig er deler av det nedgravde bygget på utsiden av betongen.

– Vi har ønsket å bevare det røffe uttrykket i betongoverflatene. Noe av det mest spennende er måten å jobbe i betong på, når vi ikke skal bearbeide den innvendig i etterkant. Da får vi bare en sjanse til å gjøre jobben. Den er vi rimelig godt fornøyd med. Betongen skal være vanntett både med hensyn på vanninntrenging utenfra, men også fordi at det er et badeanlegg med relativt stor fuktighet hele tida. Betongen i seg selv er dampsperren som tar damptrykket innenfra med tilpassede betongkvaliteter. Jeg tror vi har fått det uttrykket, og de overflatene vi har ønsket oss. Vi har gjennomført i henhold til plan, kvalitetsmessig og fremdriftsmessig. Det er en jobb vi er stolte av. Både måten vi har løst det på, og bygget vi har fått, understreker han.

Egen betongfabrikk
Han opplyser at Johan Kjellmark helt siden 1969 har produsert og levert betong til en rekke kunder i Røros-området og utenfor.

– Vi holder til litt utenfor Røros sentrum, hvor vi årlig produserer om lag 6.000 kvadratmeter betong. Til daglig er vi bemannet med tre betongsjåfører og en blandeoperatør. 40-60 prosent av betongen vi produserer leveres til egne prosjekter. Det er en stor styrke for selskapet Johan Kjellmark å være tilknyttet egen betongstasjon. Det gir høy fleksibilitet inn i våre prosjekter, samt at det muliggjør spennende utvikling av både betongen og prosjektene vi deltar i, sier Kvikne.

Lokal forankring
Badeanlegget har en lokal forankring i Røros-historien både i forhold til hvordan det ligger i terrenget og i utformingen og materialbruk.

– Det er et ærlig bygg som viser konstruksjoner og spor etter produksjonen. Det arkitektoniske uttrykket er tydelig og ekte i materialvalg, med betong og brent tre. Vi synes derfor at stålbassenget passet godt inn i konseptet, påpeker arkitekt Trine Schjølberg. En av årsakene til at anlegget ligger 80 prosent under bakken er at stedet inngår i verdensarvsonen i et kulturlandskap.

– Det var krav fra antikvariske myndigheter om at anlegget skulle skjules mest mulig, og at terrenget rundt skulle tilbakeføres slik det hadde vært, kommenterer Kvikne.

Naturmaterialer
Schjølberg fremhever at de har jobbet aktivt med å bruke ekte naturmaterialer.

– Dette er et bygg som skal stå lenge og holde seg fint over lang tid, sier hun, og trekker frem bruk av brent tre som en referanse til prosessen med kobber i gruvene.

– Alle staghull er markert med kobbermynter. Elementer som ametyst, bergkrystaller, kobbermalm og andre elementer fra kobbergruvene er blitt støpt inn i betongen på valgte områder, sier hun.

I en skråvegg ved passasjen langs svømmebassenget er det brukt brent tre fra den lokale leverandøren Rennebu Sag og Trekultur.

– Det er en bra måte å forsegle tre på, i den type aggressivt miljø som det er i et badeanlegg. Historisk sett er det en gammel tradisjon for å bruke tre som holder seg, og ikke trenger behandling over tid. Bygget skal forhåpentligvis stimulere sansene til de besøkende og kanskje gi en mer kroppslig opplevelse enn man vanligvis får, smiler hun, og tilføyer at når man tar seg ut i gangbrua på vei ned i trappesjakten, skal man få følelsen av å gå under jorda. Her passerer man utsmykning av lokale kunstnere med referanse til gruvedriften og det underjordiske. Portretter av værbitte ansikter av gamle gruvearbeidere henger på veggene. Det er en helt annen akustikk og et helt annet lysmiljø og temperatur her. Små rom og ganger leder til større rom, sier hun.

– Det er et komplisert bygg i og med at det ligger under jorda. Det er jordtrykk med store krefter som presser på veggene. En del grunnvann måtte vi ta hensyn til når vi bygger på denne måten. Konsulentene har gjort grundige forundersøkelser, kommenterer Kvikne.

Ukomplisert fremdrift
Byggetiden har vært i henhold til fremdrift.

– For vår del har det vær en ganske ukomplisert sak, sier byggeleder Robert Witry i Optiman Prosjektledelse, som er byggherreombud for Røros Hotell.

– Johan Kjellmark AS har vært profesjonell i alle ledd. Utfordringen rundt en slik betongkonstruksjon har totalentreprenøren stor rutine og erfaring med, og det er kjempefordel at de også har produksjonen selv, understreker han.

Fire bassenger
Badeanlegget rommer blant annet fire bassenger; to inne og to ute med temperaturer på 32 og 28 grader. Det største bassenget har svømmelengde 20 meter samt et grunnere barnebasseng på sju meter. Innendørs er det også badstu og steambadstu samt to behandlingsrom. Utendørs er det boblebad og basseng.

Åpent for alle
Badeanlegget skal være åpent for alle, men med begrensninger når på døgnet for voksne gjester og barnefamilier.

– Badeanlegget skal være en berikelse for hele Røros-samfunnet ikke bare hotellgjestene. Hovedmålgruppene er hotellgjestene, fastboende og hyttegjestene. Røros har like mange hytteboende som fastboende, sier Kvikne avslutningsvis.

Hellvik Hus Kjellmark er en av 28 partnere i Hellvik Hus-kjeden. Kjellmark startet opp i 1948, og har vært en del av Hellvik Hus-kjeden siden 2014.

KJERKGÅRDSHAGAN

Fakta

Sted: Røros
Prosjekttype: 29 fritidsboliger
Kostnadsramme:
Ca. 49 millioner kroner
Btoareal: 1.750 kvm
Byggherre: Johan Kjellmark Eiendomsutvikling
Totalentreprenør: Johan Kjellmark
Arkitekt: Hege Ødegård,
Johan Kjellmark
Underentreprenører/leverandører: Graving/utomhus. Ramlos l EL: J. Tronaune l Rør: Rørlegger-
mester Aunmo l Ventilasjon: Ing. Arne Myran l Brannsikring: Firesafe l Vinduer: Røros Vinduer og Dører l Dører: Bygg 1 l Tak: Protan l Torvtak: Fossli Torv l Malerarb.: Sven Tore Tørres l Kjøkken: Gunnar T. Strøm XL-Bygg l Garderober: Garderobe-
mannen

De 29 sentrumsnære fritidsleilighetene i Kjerkgårdshagan er en del av verdensarvstedet Bergstaden Røros.

Allerede i 2001 startet Røros Hotell på et prosjekt som skulle gjøre tomten salgbar. I 2014 skrev Røros Hotell avtale med Kjellmark Eiendomsutvikling AS som kjøpte seg inn i prosjektet Kjerkgårdshagan.

Uten boplikt
1. juni var en mileple. Da ble de første leilighetene overlevert. Resten blir trinnvis overlevert med siste overlevering rett før jul. Nå er 24 av de 29 boligene solgt. Det er fire leilighetstørrelser fra 49 til 99 kvadratmeter. De nye fritidsleilighetene er uten boplikt, og ligger i gang-
avstand til Røros sentrum. Til vanlig er det boplikt i sentrum.

– Kjerkgårdshagan er en del av en grønn kile som går fra sentrum, forbi Storstuggu og badeanlegget og opp på fjellet. Kilen ønskes bevart fordi det er gamle beite- og slåtteområder som viser forbindelsen mellom bergstaden og fjellet. Reguleringsplanen ga klare føringer på utforming som høyder og materialer, byggegrenser og hva som skulle bevares/tilbakeføres som for eksempel gamle steingjerder. Det har vært en lang prosess for å få reguleringsplanene godkjent både for leilighetene og badeanlegget, men da reguleringsplanene var godkjent gikk prosessene videre greit, foreller arkitekt Hege Ødegård i Johan Kjellmark AS.

Boligene oppføres i et etablert boligområde, og husene er gitt ulik karakter og utforming for at de skal gli bedre inn og ikke bli dominerende.

– Samtidig har de fellesnevnere i glass og dører samt materialer, slik at de står godt til hverandre, sier hun og tilføyer at under arbeidet med å utvikle boligene, har de lagt vekt på å gi leilighetene en mest mulig arealeffektiv og bruksvennlig planløsning gjennom å ha fokus på minimalt med gangareal, prioritering av oppholdsrommet og tilgjengelighet for flest mulig samt maksimal utnyttelse av naturlig lysinnslipp.

Mørke jordfarger
Fasadene leveres med stående og liggende trepanel ferdig beiset fra produsent. Fargene er mørke jordfarger med variasjon på de ulike hustypene. Vindusomramminger i beiset treverk er lik vegg. Hver leilighet har veranda med tredekke og rekkverk i tre og metall. Verandaene i 2. etasje får sementbaserte plater på undersiden for å oppfylle brannkrav.  Innvendige vegger er kledd med liggende hvitlasert UV-beskyttet tre-panel i hovedrom.

Oppvarming
Hver leilighet blir installert med en luft-til-luft varmepumpe og på baderommene og i ankomstsonen i entréer er det elektriske varmekabler. For en eventuell installasjon av vedovn er det også etablert pipe i hver leilighet.

Yttertak utføres som trekonstruksjoner med sperre i tre og limtrebæring. En hustype tekkes med membran og to andre hustyper har torvtekking.

Egen tre-elementfabrikk
– Vegg- og takelementene produseres i Johan Kjellmarks egen treelementfabrikk på Ålen ca. tre mil nord for Røros. Fabrikken produserer også etasjeskiller i tre, men på Kjerkgårdshagen er det brukt hulldekker. Det er en stor fordel å ha så mye kompetanse i eget hus. Det har vi hatt stor nytte av, påpeker prosjektleder Henning Dragmyrhaug i Johan Kjellmark.

– Selv om Kjellmark har et helhetlig ansvar for både badeanlegget og leilighetene, har vi engasjert eksterne konsulenter og underentreprenører for begge prosjektene, poengterer prosjektsjef Hans Petter Kvikne.


Flere prosjekter