Innen 2030 skal norske bygg redusere energibruken med 10 TWh. Det krever innovasjoner i byggenæringen, mener Forskningsrådet.

Millioner til forskning på energieffektive bygg

Forskningsrådet etterlyser flere prosjekter om redusert energibruk i næringsbygg og boliger.

Forskningsrådets program for miljøvennlig energi ENERGIX skal i høst dele ut 140-180 millioner kroner til innovasjonsprosjekter i næringslivet, og ønsker at mange av disse blir innenfor bygg.

Boliger står for omtrent 40 prosent av Norges energiforbruk. Mange av dem skal rehabiliteres i løpet av de neste ti årene. Da må de samtidig bli mer energieffektive, skriver Forskningsrådet i en pressemelding.

– Forskningsrådet håper å få mange søknader om støtte til prosjekter fra byggsektoren på dette viktige samfunnsområdet. I dag har vi få prosjekter om energioppgradering av eksisterende bygningsmasse, sier spesialrådgiver Eline Skard i Forskningsrådet.

Den økte vekten for mer forskning og utvikling på energibruk i næringsbygg og boliger er i tråd med regjeringens mål om 10 TWH mindre energibruk i 2030, og med EUs prioritering av energibruk i bygg i det store forsknings- og innovasjonsprogrammet Horisont 2020.

Fikk gjennomslag

To bedrifter som har gjort god nytte av offentlige forskningsmidler til egen utvikling er ventilasjonsbedriften Flexit og byggekonsernet Mestergruppen.

I prosjektet «Systematisk energioppgradering av småhus» (SEOPP) utvikler Mestergruppen konsepter, løsninger og verktøy for systematisk energioppgradering av småhus til lavenergi- og passivhus. Et hus i Oslo og et i Bergen er valgt ut som pilotprosjekter.

I prosjektet «Fremtidens energiløsninger for boligkomplekser» utvikler Flexit effektive ventilasjons-, kjøle- varme- og varmtvannsløsninger tilpasset nordisk klima. Løsningene skal brukes ved oppgradering av boliger, blokker og næringsbygg.

Vil hjelpe søkerne

– Mange tror det er vanskelig å skrive søknader og at det er vanskelig å gjennomføre innovasjonsprosjekter. Det krever en innsats, men for bedriften er det vel verdt innsatsen, sier Skard.

For å motivere flere til å komme i gang, arrangerer Forskningsrådet 22. august et frokostseminar for byggebransjen. Her får bedriftene tips og vink om hvordan de skal bygge et godt innovasjonsprosjekt og hvordan de skal skrive en god søknad.

– Vi ser at bedriftene som har lyktes best med søknadene i tidligere år, er de som har et tydelig eierskap til søknaden og som har definert et avgrenset og tydelig prosjekt, sier Skard.

Tidligere prosjekter har fått mellom 3 og 13 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet og har stilt med like mye selv.