Ill. White Arkitekter

White Arkitekter vant pris i Nordic Built Cities

 White Arkitekters bidrag – i samarbeid med det norske ingeniørfirmaet Florian Kosche AS/DIFK – vant Nordic Built Cities-konkurransen i kategorien Vertical Challenge.

Vinneren ble kåret 16. juni i Helsinki i Finland. Tegningene, som viser et nytt og bærekraftig boligområde på Færøyene, ble inspirert av tradisjonelle, lokale jordbruks- og bosettingsmåter samt de lokale klimatiske og geologiske forholdene.

Bratt terreng med utsikt over fjorder og øyer, sterke vinder, geotermisk varme, lavastein og saueull er noen av elementene som ble vurdert nøye under utformingen av boligprosjektet "The Eyes of Runavik". Konkurransens jury - bestående av Nordic Innovation, de nordiske regjeringene og Nordisk ministerråd – roser bidragets "ikoniske karakter" og merket det etterlater seg i samfunnet, der det "skaper ny tenkning i forhold til tradisjonell bygging i Runavik".

Prosjektet omfatter fem hus med totalt 100 boenheter – bygget i bratt terreng - hvor engen ("hagi") brukes til sommerbeite og den dyrkede marken ("bøur") vanligvis brukes til å dyrking. Ved å velge et slikt konsept, bidrar den nye utviklingen til å skape en unik harmoni mellom vill natur og menneskeskapt landskap.

- Minimal påvirkning starter med å forstå forholdene i den færøyske konteksten, akseptere dem og gjøre mest mulig ut av dem. Vi spurte oss selv – hvordan kan vi skape noe på en slik bratt skråning med tøffe værforhold? Vi bestemte oss for å snu utfordringene på hodet, slik at de ble verktøyene våre og fungerer som identitetsmarkører, sier Morten Vedelsbøl, kreativ direktør hosWhiteArkitekter i Danmark.

 Ansvarlige arkitekter: Morten Vedelsbøl (kreativ direktør) Mikkel Thams Olsen (arkitekt og prosjektansvarlig)

Team: Brooke Campbell-Johnston, Charlotte Falstrup (arkitekt og bærekraftsekspert), Rickard Nygren (arkitekt og bærekraftsekspert), Viktor Sjöberg, Christoph Duckart, Iben Degn Pedersen

Areal: 45 000 kvadratmeter

Materialer: sedertre med ulike nivåer av forkulling (utvendig fasade), ikke-forkullet sedertre i bekledning (innvendig fasade), overflødig lavastein stein i ulike størrelser (asymmetriske steinstykker til veier, ujevne steiner til oppbygging, grus til lekeplasser, sand (til sandkasser), mosegrodde grønne tak, saueull (isolasjon)

Partnere/leverandører: Florian Kosche AS/DIFK (bygningsingeniør), Rambøll Denmark A/S (ingeniører med fokus på bærekraftighet), JNESpace (modulkonstruksjon)