LOs nestleder Tor-Arne Solbakken vil ha en bedre AFP-ordning når den nå trolig blir endret. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ny pensjonsstrid neste år – AFP-ordningen i spill

Det blir trolig gjort endringer i ordningen med avtalefestet pensjon (AFP) – som lar arbeidstakere gå av når de fyller 62 år. Ingen tør si hvordan framtidens AFP vil se ut.

LO og NHO ser ut til å ha fredet muligheten til å gå av tidligere enn den generelle aldersgrensen, helt eller delvis, for arbeidstakere i bedrifter med AFP-ordning. Men der synes også enigheten å slutte, ifølge representantene Aftenposten har snakket med.

Begge sider er forberedt på å endre dagens ordning i kjølvannet av evalueringen som skal være klar neste år. Men de er lite villige til å konkretisere hva de vil gå for. LO-nestleder Tor-Arne Solbakken er tydelig på at hans organisasjon går inn i evalueringsarbeidet i den hensikt å forbedre ordningen.

NHO «ønsker ikke å gå åpent ut allerede nå med eventuelle endringer».

– Hva som består eller ikke består, gjenstår jo å se. Men det er jo en viktig del av pensjonssystemet, med gode ytelser for dem som får dem. Man kan ikke bare sette strek over det, ser pensjonsansvarlig Kristin Diserud Mildal.

På Stortinget er politikerne forsiktige i sine uttalelser. De kan få evalueringen på sine bord i første halvår neste år – i hvert fall hvis de skal rekke å behandle den før sommeren. Høyres Arve Kambe er leder av arbeids- og sosialkomiteen. Han vil ikke engang konkludere med om AFP-ordningen blir videreført.

– For oss er det viktig at pensjonsordninger stimulerer arbeidslinjen og når dem man skal nå, sier han.