Nordmenn spiser stadig mer ferdiggrøt. Nå bygger Tine ut produksjonen ved Tine Meieriet Tretten for ytterligere 104 millioner kroner. Foto: Tine

Tine bygger for grautgramser

Grøtsalget i Norge eksploderer. Nå har Tine vedtatt å investere ytterligere 104 millioner kroner på anlegget i Tretten i Oppland.

Nordmenn spiser ferdiggrøt som aldri før og salget har fordoblet seg på fem år. Fra 11 millioner solgte porsjoner Fjordlandgrøt i 2011 til 20 millioner i 2015. Og veksten bare fortsetter.

- Grøt har blitt trendy, samtidig som det er krevende å koke den hjemme, og mange har glemt hvordan man lager denne tradisjonsrike retten – derav eksplosiv vekst i ferdiggrøtsalget, sier kategorisjef Elise Naper Andersen i Fjordland i en nyhetssak på Mynewsdeks fra Tine.

Tine Meieriet Tretten i Gudbrandsdalen er Tines eneste produksjonsanlegg for grøt, både Tines egne og Fjordland sine grøtprodukter. På grunn av den sterke veksten har det vært utfordrende å produsere nok selv om produksjonslinjene gåror fullt.

I 2014 vedtok Konsernstyret å investere i en ny og 4. grøtlinje på Tretten til 58 millioner kroner og videre 103 millioner i lagerarealer for innsatsfaktorer og ferdigvarer. Den 4. grøtlinja kom i drift i fjor høst og byggearbeidet på nytt lager pågår for fullt. Det er ventet at de nye lokalene vil stå klare til høsten.

I 2014 ble det gjort volumanslag for grøt fremover. Nå viser det seg at veksten allerede er mye større enn disse anslagene, både for varm og kald grøt. Hittil i år er veksten på kald grøt hele 36 prosent, mens salget av varm grøt er 6 prosent høyere enn i fjor.

- Selv med kontinuerlig drift av fire produksjonslinjer vil vi ikke greie å holde tritt med den sterkt voksende etterspørselen, sier Isum.

Konsernstyret har nå vedtatt å investere nye 104 millioner på Tretten til videre utvidelse av kapasitet både produksjonsutstyr, vaskestasjon, kuldemaskiner, elektrokjel og mye annet som skal til for å lage grøt. Dette vil gi Tine Meieritet Tretten 4-5 nye arbeidsplasser.