Næringsminister Monica Mæland (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mæland mener elektronisk levering vil hindre flere Hæhre-saker

Næringsminister Monica Mæland mener at krav om elektronisk tilbudslevering vil forhindre avvisninger av anbud ala det Hæhre opplevde på Helgeland Sør.

Høyres stortingsrepresentant Nikolai Astrup reagerte kraftig da det ble kjent at Hæhre hadde blitt avvist etter å ha levert tilbudet til feil adresse. Han varslet med en gang at han vil ta dette opp med næringsminister Monica Mæland. Nå har hun svart på det skriftlige spørsmålet,

«Et av de første forenklingsgrepene regjeringen gjorde var derfor å fjerne bestemmelsene i anskaffelsesregelverket som hadde gitt opphav til de mest rigide avvisningssakene, nemlig kravene til merking og lukking av tilbudene», skriver Mæland i sitt svar til Astrup.

«Andre viktige tiltak vil komme når det nye regelverket trer i kraft høsten 2016. Det viktigste grepet er å innføre krav til elektronisk tilbudsinnlevering for alle anskaffelser over nasjonal- og EØS-terskelverdi. Krav til elektronisk innlevering vil ikke bare være ressursbesparende, men det vil også løse de problemene som vi i dag ser ved fysisk innlevering av tilbud. Elektronisk tilbudsinnlevering vil bli innført gradvis etter at regelverket har trådt i kraft. Kravet innføres gradvis for at både oppdragsgivere og leverandører skal få tid til å skaffe seg og ta i bruk de nødvendige elektroniske systemene som et slikt krav krever. Det er satt ulik frist for ulike oppdragsgivere for når de må ha systemene på plass, men innen sommeren 2018 skal anbudsprosessene i all hovedsak være elektroniske», fortsetter hun.

Mæland skriver også at det kommer andre grep som blant annet vil gjøre det lettere for oppdragsgiver å be om ettersending av dokumenter. Hun forteller også at prosedyrene som innføres for anskaffelser under EØS-terskelverdiene og åpner i større grad enn i dag for dialog mellom oppdragsgiver og leverandørene, også etter at tilbudene er innlevert.

- Hæhre-saken på Helgeland Sør har med all tydelighet vist at det er behov for forbedringer i regelverket for offentlige anskaffelser. Svaret tyder på at vi har fått på plass mange nye rutiner nå med ny lov om offentlige anskaffelser. Nå gjelder det å bekjentgjøre disse til alle offentlige innkjøpere, slik at alle får med seg endringene som har skjedd, sier Astrup i en kommentar til svaret.

- Samtidig merker jeg meg at denne konkrete saken trolig ville vært unngått hadde vi hatt på plass et elektronisk system for innlevering. Det haster nå å få på plass, og jeg forventer at det kommer på plass i samferdselsetatene så raskt teknisk mulig, avslutter han.