Direktør for markedskommunikasjon Kjell Kvarekvål i JM Norge.

JM vil bygge raskere med bindende medvirkningsmøter

I september inviterer JM Norge til boligseminar om planprosesser. Der vil de presentere sin modell for hvordan de ser for seg at planprosessene kan bli smidigere og mer dialogbaserte.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), som nylig la fram regjeringens endringsforslag som de mener vil halvere planleggingstiden, er blant tungvekterne som allerede nå har varslet at de kommer på møtet.

Ett av forenklingsforslagene til Sanner og regjeringen er å innføre et forpliktende oppstartsmøte mellom kommune og utbygger i tidligfasen.

Et slikt dialogmøte tidlig i planprosessen er også ett av de viktigste grepene i JM Norges egen modellskisse for en raskere planprosess.

Målet er å oppnå tidligere avklaringer av det som er visjon og mål for planen.

Strammere tidsfrister

JM ønsker blant annet at politikere, fagetater, utbygger, naboer og andre involverte aktører blir pålagt å treffes i medvirkningsmøter to ganger i en reguleringssak, og etterlyser med det et vesentlig større fokus på muntlighet fremfor tung skriftlig dokumentasjon de frykter forblir ulest av beslutningstakerne.

JM Norge ønsker seg også strammere og mer forpliktende tidsfrister gjennom hele planprosessen.

– Vi tror et system med dialog mellom partene vil styrke tilliten mellom alle aktørene. Men medvirkningsmøtene må være obligatoriske, og stiller man ikke opp, så blir man heller ikke hørt. Det tror jeg vil være med på å skape åpnere prosesser og samtidig bygge opp tilliten mellom aktørene, sier Kvarekvål.

Bred deltakelse

Han håper på bred deltakelse fra myndigheter og byggenæringen under boligseminaret.

– Vi håper mennesker som jobber med planprosesser i både kommuner og fylket, enten de er politikere eller ansatt i administrasjonen, ser verdien i dette og vil bidra til en konstruktiv debatt. Etter flere korte innledninger fra podiet, legger vi opp til en enkel mini-workshop der alle deltakerne får bidra med sine tanker, sier Kvarekvål om boligseminaret 15. september.

I tillegg til Jan Tore Sanner, kommer også byrådssekretær i Oslo Tor Henrik Andersen, kommunaldirektør i Bærum Arthur Wøhni, plan- og utviklingssjef i Ås kommune, Ellen Grepperud, instituttleder ved NMBU og medlem av Boligvekstutvalget i Oslo, Inger-Lise Saglie og administrerende direktør i Boligprodusentenes forening Per Jæger.