Skattedirektør Hans Christian Holte.

Tverretatlig a-krim samarbeid: - Samarbeidet gjør oss alle bedre

Riksrevisjonen peker på noen utfordringer med det tverretatlige samarbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Skattedirektøren er enig i konklusjonene, men mener mye allerede har blitt bedre. 

– Manglende etterforskningskapasitet i politiet og hindringer som taushetspliktbestemmelsene skaper, har ført til at for få saker oppklares, men samarbeidet gjør oss bedre, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Riksrevisjonen la mandag frem en rapport om myndighetenes innsats mot arbeidsmiljøkriminalitet. I rapporten er det særlig lagt vekt på det nyetablerte samlokaliserte tverretatlige samarbeidet mot arbeidsmarkedskriminalitet, i Bergen, Oslo og Stavanger. Samarbeidet har pågått vel ett år.

Rapporten konkluderer med at bedre samarbeid forventes å resultere i flere anmeldelser. I tillegg sier rapporten at det svekker effekten av samarbeidet dersom politiet bruker for lite ressurser på disse sakene.

- Vi har vært utålmodige når det gjelder politiets etterforskningskapasitet, men har nå en god dialog med politidirektoratet og ser en tydelig forbedring. Vi har også i samarbeid med politiet laget en rapport som viser utfordringene taushetsplikten skaper for samarbeidet, sier Holte. Her fremmes en rekke konkrete lovendringer som kan lette informasjonsutveksling mellom politiet og etatene.

Riksrevisjonens rapport viser at Arbeidstilsynets inspektører mener det er spesielt vanskelig å få taushetsbelagte opplysninger fra Skatteetaten.

– Det skyldes delvis at vi har tolket regelverket for strengt, men også at våre medarbeidere er underlagt strengere taushetsplikt enn ansatte i andre kontrolletater. Takket være samarbeidet blir vi utfordret til å endre vår regeltolkning, noe som gjør oss bedre, sier Holte.

Det tverretatlige samarbeidet er fra 2016 utvidet med nye samlokaliserte a-krimsentere i Trondheim og Kristiansand. I tillegg er det i Nord-Norge inngått avtale om et tettere samarbeid mellom politiet, Skatteetaten, Arbeidstilsynet og NAV for å bekjempe arbeidslivskriminalitet.

Les også:

Arbeidstilsynet mener samarbeid gir stor effekt i kampen mot sosial dumping

BNL: – Svært urovekkende

Sosial dumping-rapport: 0,8 prosent av Arbeidstilsynets tilsyn førte til anmeldelse

Riksrevisjonens rapporter må få konsekvenser

- Svak og lite avskrekkende innsats mot arbeidsmiljøkriminalitet