Illustrasjonsfoto

Nye klynger på plass for tunnelsikkerhet, skog og solenergi

Norge har fått nye fire klyngeprosjekter innen bioøkonomi, havbasert matproduksjon, tunnelsikkerhet og solenergi.

– Gjennom klyngesamarbeidet kobles forskningsinstitusjoner og bedrifter. På sikt øker dette samarbeidet omsetningen til bedriftene, løfter hele regioner og øker potensialet for internasjonalisering, sier Arvid Hallén, administrerende direktør i Forskningsrådet i en melding.

Klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters blir drevet av Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Siva. Programmet er finansiert av Nærings- og fiskeridepartementet og Kommunal og moderniseringsdepartementet.

Tre nye Arena-prosjekter:

  • Arena Skognæringa i Trøndelag består av 46 aktører som arbeider innenfor skog. Her finner vi større bedrifter i tett samarbeid med små og mellomstore virksomheter, offentlige aktører, forsknings- og utviklingsaktører. Prosjektet har som sin hovedvisjon å ta en ledende rolle innen utviklingen i bioøkonomien.
  • Norwegian Tunnel Safety Cluster holder til i Rogaland. Klyngen består blant annet av oljeleverandørbedrifter som har funnet nye markedsområder. Klyngen har 69 medlemmer, og formålet er å utvikle en innovativ og bærekraftig klynge for å kommersialisere eksisterende og nye løsninger for bedre tunnelsikkerhet på det nasjonale og internasjonale markedet.
  • Solengergiklyngen er en sammenslutning av 60 aktører i hele verdikjeden på Østlandet og Sørlandet. Klyngeprosjektet skal bidra til vekst for norsk solenerginæring, økt bruk av solenergi globalt, elektrisitet til nye grupper i utviklingsland og å redusere negative konsekvenser fra lite miljøvennlig energibruk.

NorAquatech Cluster i Trøndelag har fått status som Norwegian Centre of Expertise:

  • Aquatech Cluster er en sammenslåing av de tidligere Arena-prosjektene akvArena og Smart Water. Klyngen har en stor ressursbase på mer enn 100 medlemmer. Målet er å levere teknologi for bærekraftig vekst i havbasert matproduksjon, og å etablere en global posisjon på området.

I tillegg til de nye klyngene, har Subsea Valley, Legasea, DesignArena, Norwegian Room og Arktisk Maritim Klynge fått forlenget sin status som Arena-prosjekt med 2 nye år.