Riksrevisor Per Kristian Foss. Foto: Christian Aarhus

Sosial dumping-rapport: 0,8 prosent av Arbeidstilsynets tilsyn førte til anmeldelse

Bare 0,8 prosent av alle Arbeidstilsynets tilsyn i 2015 førte til anmeldelse, og 0,1 prosent førte til overtredelsesgebyr. Riksrevisjonen er skuffet over at tilsynet ikke bruker de virkemidlene de har i større grad.

Tirsdag la Riksrevisjonen frem to rapporter om arbeidslivskriminalitet. Den ene tar for seg myndighetens arbeid mot sosial dumping ved offentlige anskaffelser, og den andre ser på myndighetens innsats mot arbeidsmiljøkriminalitet. Begge rapportene kommer med krass kritikk av både myndigheter, politi, Arbeidstilsynet og offentlige byggherrer.

Kort fortalt mener Riksrevisjonen at politiet bruker for lange tid på å etterforske saker, og mener å se et mønster hvor disse sakene ikke blir prioritert på tross av at Riksadvokaten har understrekt at kampen mot denne type kriminalitet skal prioriteres. Den refser også Arbeids- og sosialdepartementet og deres oppfølging av dette mot andre departement og underliggende etater. Arbeidstilsynet kommer også dårlig ut i rapporten.

- Viktig å anmelde

– Det er mulig den lave anmeldelsesraten henger sammen med politiets lange etterforskingstid, noe også skatteetaten har erfart, men de anmelder forholdene allikevel. Jeg tror det er både opprettende, oppdragende og viktig at slike forhold til anmeldt, sier riksrevisor Per Kristian Foss.

«Riksrevisjonen registrerer at Arbeidstilsynet i perioden 2012−2015 har levert ca. 140−150 anmeldelser i året. En analyse av alle anmeldelser fra andre halvår 2014 viser at et klart flertall av disse omhandler arbeidsulykker eller fare for arbeidsulykke eller helseskade. Bare 17 av de 66 anmeldte sakene i andre halvår 2014 gjelder direkte eller indirekte sosial dumping», står det i rapporten.

De mener også at Arbeidstilsynet i større grad burde ha tatt i bruk overtredelsesgebyr, som de fikk tilgang til å gjøre i 2014, for å sikre mer effektiv håndhevelse av og respekt for arbeidsmiljøregelverket. 33 ganger i 2014-2015 ble dette benyttet, og da, ifølge rapporten, hovedsakelig knyttet til farlig arbeid i høyden.

Til Byggeindustrien bekrefter både Foss og de andre i Riksrevisjonen som står bak rapporten at store deler av tallmaterialer kommer fra byggenæringen. Selv om den også omfatter blant annet landbruk, annen industri og renhold.

Foss reagerer også på at Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i sitt svar til rapportene skriver at hun er tilfreds med kompetansen til de ansatte i Arbeidstilsynet. Rapportene viser derimot at 30 prosent av de som fører tilsyn sier at de føler at de ikke har nok kompetanse til å utføre god kontroll på oppgavene de er pålagt i kampen mot sosial dumping.

Både i mitt tidligere virke og nå har jeg hatt mye kontakt med byggenæringen, og signalene fra næringen er at dette skaper en skjevhet i markedet som det ikke er mulig å konkurrere mot, sier Foss til Byggeindustrien.

Politikritikk

Ved tidligere anledninger har forskjellige parter i byggenæringen trukket frem et forbedret samarbeid mellom arbeidslivet, forskjellige etater og politi i kampen mot arbeidsmiljøkriminalitet.

– Når det i fjor i gjennomsnitt tok 237 dager å etterforske slike saker, så er det en lang vei å gå, sier han.

En gjennomgang av 42 saker viser at mange saker hadde ugrunnet opphold, og at det i 13 saker tok over et halvt år fra anmeldelse til første avhør. I 11 tilfeller ble det ikke foretatt avhør i det hele tatt.

Tøft for små kommuner

Den andre rapporten som ble lagt frem viser at offentlige virksomheter ikke etterlever i tilstrekkelig grad regelverket som skal bidra til å forhindre sosial dumping ved egne anskaffelser.

Til Byggeindustrien forteller Foss at det her er store forskjeller innad i det offentlige. Staten gjør det litt bedre enn kommunene, og stor kommuner gjør det bedre enn små.

– Små kommuner står nærmest overfor en umulig oppgave. Det er derfor vi ber KS ta initiativ til å lage en veileder som kommunene kan bruke. En god veileder vil gjøre det lettere å følge regelverket, sier han.