Engasjerte samtaler på Skanska, VIBRO og Kronprinsparets bo- og levekurs. Kronprins Haakon og administrerende direktør Ståle Rød i Skanska tok seg god tid til å snakke med kursdeltakerne.

Skanska, VIBRO og Kronprinsparets Fond lanserer lavterskelkurs for unge flyktninger

Kronprinsparets Fond, Skanska og ungdomsorganisasjonen VIBRO lanserte mandag, på verdens flyktningedag, et lavterskelkurs for å hjelpe unge flyktninger som har fått opphold til en god tilværelse i Norge.

Kurset handler om det å være ny i et land, om hvordan man knekker sosiale koder i Norge samt konkrete tips og råd om hvordan man ivaretar sin bolig og kommer inn på boligmarkedet.

Kronprins Haakon møtte kursdeltakerne

- Vi har alle vært ny et sted en gang, og vet hvor vanskelig det kan være, sier Kronprins Haakon, som møtte deltakere på det første kurset i dag. Kronprinsen hørte flyktningene fortelle hvordan de har opplevd å komme inn i det norske samfunnet.

- Vi kan alle lære noe av de som er nye i Norge, de som har en annen bakgrunn og en annen kompetanse enn oss, og det er viktig at vi tar dem imot på en slik måte at de føler seg velkomne, sier Kronprinsen.

Dugnad, kildesortering og bolig-CV

En viktig del av kurset er Skanskas boligskole, hvor flyktningene lærer helt konkrete ting om hvordan man tar vare på en bolig i Norge, og hva man kan gjøre for å komme inn på boligmarkedet.

– Det kan være lurt å skrive en bolig-CV. Mange med utenlandskklingende navn kan havne nederst i bunken, og da kan det hjelpe om man presenterer seg ordentlig og inkluderer referanser, sier Ståle Rød, administrerende direktør i Skanska Norge.

Hvordan få nye venner i Norge?

Ungdomsorganisasjonen VIBRO forteller om sosiale koder og hvordan man lettere kan bli en aktiv del av det norske samfunnet.

– Vi snakker om at det kan være lurt å komme inn i en sosial kontekst, sier Zahra Sabha, daglig leder i VIBRO. Det er lettere å få venner dersom man deltar steder der man har en grunn til å snakke sammen, som for eksempel idrettslag, frivillig arbeid, politisk engasjement, aktiviteter tilknyttet introduksjonsprogram eller skole.

Felles innsats

Skanska, Vibro og Kronprinsparets Fond ønsker gjennom dette kursopplegget å gjøre en felles innsats for unge flyktninger i Norge. Skanska er en av hovedpartnerne til Kronprinsparets Fond, mens Vibro er ett av fire prosjekter i Fondets portefølje som jobber for og med ungdom i Norge.

- Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Med dette kurset ønsker vi å bidra til at unge flyktninger med opphold kan få en bedre start i Norge. Gjennom samarbeidet med vår hovedpartner Skanska, og med ungdommene i VIBRO, kan vi tilby både høy faglig kompetanse og en ung-til-ung tilnærming – det synes vi er spennende. Dagen i dag var starten, og vi gleder oss til å fortsette dette arbeidet, sier Irene Lystrup, daglig leder i Kronprinsparets Fond.